Isabel Grevelt en Myrthe de Boer hebben Nederland goud bezorgd op de Jeugd Olympische Winterspelen in Zwitserland. Op de natuurijsbaan van het meer bij Sankt Moritz was Grevelt zondag de snelste op de 500 meter. De Boer won maandag de 1500 meter.

De Boer versloeg op de 1500 meter nipt de Japanse Yuka Takahashi. Het verschil aan de streep bedroeg slechts 0,14 seconde. De 2.10,44 was echter genoeg voor goud. Grevelt werd zevende (2.14,57) op de buitenbaan van Sankt Moritz. "Ik kwam voor een medaille, maar ik was er vooraf nog niet zo zeker van", vertelde De Boer. "De 500 meter van zondag ging namelijk niet zo lekker. Gelukkig heb ik de knop om weten te zetten. Ik zie het als een leermoment, en dat heeft me nu juist geholpen!"

"De start op de 500 meter duurde lang. Daardoor raakte ik mijn focus kwijt, en toen ging de rit niet goed. Maar met het team heb ik dat geanalyseerd en daar heb ik van geprofiteerd. Nu heb ik lekker die eerste plek binnen." En dat ondanks de wat moeilijkere omstandigheden van een buitenbaan. "Het is natuurijs en het is op hoogte. Daarbij ging het in de laatste ritten ook nog eens waaien. Dat bij elkaar maakt dat het echt anders is dan bij wedstrijden op een binnenbaan."

Grevelt was zondag met een tijd van 40,57 seconden een halve seconde sneller dan de Chinese Jingyi Wang die zilver pakte. Brons was er voor Yukino Yoshida uit Japan. "Het was echt een goede rit", zei Grevelt over haar 500 meter. “Ik ben er heel tevreden over. Ik was erg gefocust op de laatste binnenbocht. Ik moest van mijn coach daar goed diep zitten. Dat lukte, en daarmee werd het ook een goed resultaat!” Ze had zichzelf van tevoren een flinke druk opgelegd. "Mijn doel was om hier de winst te pakken. Ik ben heel blij dat dat gelukt is.”

Bij de jongens was het goud op de 500 meter voor Yuudai Yamamoto, in een tijd van 36,42. Zilver was er voor de Spanjaard Nil Llop, het brons ging naar Zhiwen Xue uit China. De Nederlandse mannen hadden hier weinig tegen in te brengen. Remo Slotegraaf finishte als niet-sprinter in 38,68, goed voor de 17e tijd. Na een goede opening met zicht op podiumkansen, viel Sebas Diniz in de laatste bocht van zijn rit.

Op de 1500 meter eindigde Slotegraaf als vijfde in een tijd van 1.56,87. Diniz finishte net buiten de top-10 met 1.59,47. Het goud ging naar Motonaga Arito. De Japanner was met 1.52,24 sneller dan Pavel Taran (Rusland) en Jonathan Tobon (Verenigde Staten).

Klik hier voor de volledige uitslagen.