Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2020

Eerste natuurijszege Groenewoud in Aart Koopmans Memorial

Marijke Groenewoud heeft de eerste wedstrijd op de Weissensee gewonnen. De marathonschaatsster van het ZiuZ-team zegevierde na een wedstrijd over 60 kilometer in de sprint. Ze hield Manon Kamminga en Aggie Walsma achter zich.

Foto : Vincent Riemersma

Al vroeg in de wedstrijd wist een omvangrijke kopgroep zich los te weken uit de greep van het peloton. Kamminga, Imke Vormeer, Pien Keulstra (A6.nl), Lisa van der Geest, Merel Bosma (Turner), Elsemieke van Maaren, Jade van der Molen (Palet Vastgoedonderhoud), Jessica Merkens (Speelman-Haak), Groenewoud (ZiuZ), Carien Kleibeuker (Royal A-ware), Emma Engbers (Mastermind), Floor Peters (Rekenservice-VGR), Walsma (PTH/BDM), Janneke Elzinga (iMFARMING) en Ankie Ytsma (CENNED) vormden de kopgroep van de dag.

Het peloton liet al snel begaan, aangezien alle grote namen voorin de koers te vinden waren. Daar was het met name A6.nl dat een groot stempel op de koers drukte. "Daar waren we superblij mee", sprak Kamminga. "Dat konden we mooi uitspelen. We hebben een mooie koers gereden." Keulstra sleurde aan kop van de groep om een voorsprong op te bouwen, terwijl Kamminga met nog vier ronden te gaan er vandoor sloop. Alles kwam echter weer bij elkaar en met het luiden van de bel was er slechts een korte voorgift voor Van der Molen, Bosma en Keulstra. 

Groenewoud, die als enige van haar ploeg in de groep vertegenwoordigd was, vertrouwde op haar oud-ploeggenote Kleibeuker om het gat dicht te rijden. Dat deed de 41-jarige schaatsster, die daarvoor wel bestraft werd met een rode kaart wegens ploegenspel. "We moesten wel samenwerken, want in je eentje tegen die ploegen is niet te doen. Gelukkig ben ik er goed doorheen gekomen."

Eerste op natuurijs
In de finale zocht Groenewoud opnieuw Kamminga op, die vorig jaar de overwinning pakte in de Aart Koopmans Memorial. "Ik wist dat zij de snelste sprinter is. Daar moet ik achter zitten, dacht ik. Vorig jaar ging ik al op 1000 meter aan, daar had ik wel van geleerd. Het was een heel mooie sprint." Na vier overwinningen op kunstijs dit seizoen pakte de nog maar 20-jarige schaatsster haar eerste zege op natuurijs. 

"Vorig jaar ging het niet bijzonder goed, maar het viel me nu reuze mee. Mijn aanloop was in ieder geval goed", refereert ze aan haar goede seizoen tot nu toe. "We hebben nog gefietst op Tenerife vorige week, dus de voorbereiding was goed. Dit is vast een heel mooi begin." Groenewoud kijkt uit naar de koers van zaterdag, tevens haar laatste op de Weissensee. Daarna reist ze samen met Kleibeuker weer terug naar Nederland. "Volgend jaar ga ik meer langebanen, daar past de 200 kilometer gewoon niet zo goed bij", verklaart ze haar besluit. 

Kamminga vond haar tweede plaats 'wel een beetje zuur'. "Het liefst rijd je natuurlijk zonder Marijke naar de streep, daarom heb ik het onderweg nog geprobeerd. Helaas kwam het weer bij elkaar." Ook Walsma was blij met haar podiumplaats, haar eerste sinds 2018. "Ik ben zeker tevreden en dat was denk ik ook wel te merken toen ik over de streep kwam", sprak ze blij. 

UPDATE: Kamminga wint AKM
Na lang beraad heeft de jury Marijke Groenewoud alsnog een rode kaart gegeven. Volgens de jury heeft de Friezin onsportief gedrag vertoond door hulp van Carien Kleibeuker, rijdster van Royal A-ware, te accepteren. Dat is volgens de reglementen niet toegestaan. De jury kwam vanavond tot dit besluit, op basis van eigen waarneming tijdens de wedstrijd, ingediende protesten en uitspraken van Groenewoud zelf die de ongeoorloofde hulp bevestigen.

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan