Tickets
Shop
Nieuws 22 jan 2020

Danilova en Tsiba dringen door tot finale op EK Kunstrijden in Graz

Het Nederlandse paar Daria Danilova en Michel Tsiba heeft zich woensdagavond geplaatst voor de finale op het EK Kunstrijden in Graz. Het koppel eindigde als zestiende en mag zodoende de lange kür gaan schaatsen op vrijdag.

Foto : Piet van Es

Na 24 jaar stond er weer een paar namens Nederland op het Europees kampioenschap. Het eerste element van Danilova en Tsiba, de triple twist, had een kleine hapering, maar de rest van de korte kür verliep zonder problemen. Het koppel behaalde een score van 46,10 punten, ruim anderhalve punt onder het persoonlijk record, en hield drie paren achter zich. "Wij moeten het beste uit onszelf halen en als we een goede prestatie leveren, is de finale zeker haalbaar", liet Tsiba vooraf weten.

Bij het paarrijden bestaat de top drie na de korte kür volledig uit Russische paren. Met 82,34 punten hebben Aleksandra Boikova/Dmitrii Kozlovskii een kleine voorsprong op landgenoten Daria Pavliuchenko/Denis Khodykin en Evgenia Tarasova/Vladimir Morozov.

Ongeldig
Eerder op de dag slaagde Thomas Kennes er niet in om door te dringen tot de finale. De solorijder noteerde op de korte kür wel een persoonlijk record (52,56 punten), maar daarmee kwam hij nog steeds ruim twaalf punten tekort voor een plek bij de beste 24. Kennes eindigde op de 33e plaats.

Thomas Kennes | Foto : Soenar Chamid

De 23-jarige Brabander begon zijn kür met een drievoudige Salchow in combinatie met een drievoudige loop, maar raakte bij de landing van zijn tweede sprong enigszins uit balans. Zijn laatste sprong, een geplande triple Lutz, liep de mist in en werd slechts een enkelvoudige sprong. Dit ongeldige element kostte hem dure punten. Direct na het voltooien van de kür sloeg Kennes zijn hand voor zijn gezicht.

Kennes stond voor de vijfde keer op het EK en zijn hoogste klassering was de 25e plaats in 2016. Het lukte hem bij een Europees kampioenschap nog nooit om zich te plaatsen voor de finale en zodoende de lange kür te rijden. De Tsjech Michal Brezina gaat na de korte kür aan de leiding met 89,77 punten, voor Dmitri Aliev en Artur Danielian uit Rusland. De Spanjaard Javier Fernández, die de laatste zeven Europese titels op rij won, is een jaar geleden gestopt. 

De Europese kampioenschappen duren nog tot en met zondag. Niki Wories rijdt vrijdag de korte kür.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan