Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2020

Zilveren Nuis na wereldrecord Kulizhnikov: ‘Hij is een klasse apart’

“Het had geen fuck uitgemaakt”, begint Kjeld Nuis na de 1000 meter op de WK afstanden in Salt Lake City. Na een allesbehalve vlekkeloze race heeft hij een zilveren plak in zijn bezit, maar ook zonder de foutjes was hij naar eigen zeggen niet in de buurt gekomen van de wereldtitel. “Kulizhnikov is een klasse apart.”

Foto : Soenar Chamid

De Rus reed zaterdag na zijn wereldtitel op de 500 meter op de kilometer naar een fenomenaal wereldrecord van 1.05,69. Hij nam daarmee de beste tijd over van Kjeld Nuis en de wereldtitel van Kai Verbij. “Zonder fouten had ik het misschien tot 1.06,2 kunnen schoppen, maar dat was echt het maximale geweest. Ik denk dat heel sprintend Nederland zich achter de oren moet krabben, want we worden hier vierkant voorbijgereden”, aldus Nuis, die naast teleurstelling ook een lichte vorm van enthousiasme uitstraalt.

Vol bewondering kijkt hij namelijk al langer naar de trainingsinspanningen van de Russische sprinttrein. Onder de indruk van hoe ze met zijn drieën ‘door de bochten rossen’ en hoe de mannen elkaar uitdagen, komt hij ook tot een besef: het moet anders in Nederland. “Je wordt hier met je neus op de feiten gedrukt. We worden gewoon voorbijgereden. Ik ga hier zeker met mijn coach over praten en we moeten hier goed over gaan nadenken, maar het moet wel anders, want zo komt het niet goed over twee jaar", verwijst hij naar de Spelen van 2022 in China. 

Volgens Nuis heeft vooral de trein van Reggeborgh de potentie om zoals de Russen te trainen. Met vijf rappe sprinters in de ploeg kunnen ze elkaar volgens hem beter opjutten dan binnen de ploeg van Jumbo-Visma. Zelf traint hij voornamelijk samen met Thomas Krol, waarbij de focus op de 1000 en 1500 meter ligt. "Dat middensegment beheersen wij heel goed en daarom winnen we ook bijna alle 1500 meters, maar volgend jaar in november zijn we hier terug en dan wil ik niet meer zulke poeptijden rijden op de sprint", luidt het.  

Kunst
“Ik heb gister de 500 meter gekeken vanuit de tweede bocht en die laatste binnenbocht van Murashov was er een uit het boekje, zo mooi strak. Het is gewoon een kunst", vervolgt Nuis, die zijn bewondering voor de Russische sprinters niet onder stoelen of banken steekt.

"Als je lekker schaatst en het gaat zo hard, dat is gewoon zo mooi. Ook zo’n teamsprint bij hun: Pavel rijdt met twee handjes op de rug, en dan een bochtje aanzetten. Als je wedstrijden terugkijkt zie je ook dat zij veel dieper zitten en feller zijn. Ze hebben meer controle. Ik heb met mijn cameraatje bij de start gestaan om het te filmen, ze gaan zo beheerst weg. Diep wegschaatsen kan ik op zich ook, maar dan op zeventig procent", vervolgt hij lachend. "Met spanning erbij trap ik alles mis, zoals vandaag."

Foto : Soenar Chamid


Geen clubwedstrijdje

Thomas Krol eindigde met een tijd van 1.06,74 als derde, maar werd daarna gediskwalificeerd wegens het hinderen van zijn tegenstander Viktor Mushtakov, waarbij hij vanuit de binnenbocht te ver naar buiten waaierde. “Ik dacht dat ik hem genoeg ruimte gaf, maar zo ziet de jury dat dus niet. Ik hoor de uitslag te accepteren, maar het is wel zuur. Hinderen is hinderen, maar tegen iemand die elfde wordt en geen kans op podium heeft voelt hij wel een beetje gestolen. Ik kan hier niet zomaar mijn schouders over ophalen, want het doet veel pijn. Het is geen clubwedstrijdje, hier heb je heel hard voor getraind."

Morgen kan Krol alweer revanche nemen tijdens de 1500 meter, waarop hij in de voorlaatste rit van start mag. "Ik reed vandaag een degelijke race, dus dat biedt heel veel kansen voor morgen. Ik ga er even van balen, maar ben ook niet van plan om in zak en as te gaan zitten. Ik moet het verlies nemen en morgen voor goud gaan", besluit hij. 

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan