Tickets
Shop
Nieuws 01 mrt 2020

'Ze is de grootste schaatsster die momenteel rondrijdt'

Met groot machtsvertoon kroonde Miho Takagi zich zaterdagmiddag voor het eerst in haar carrière tot wereldkampioene sprint. De Japanse alleskunner zorgde daarmee voor een unieke dubbel: na Natalya Petrusyova, Karin Enke, Sylvia Burka en Anni Friesinger was zij pas de vijfde vrouw die het voor elkaar kreeg om zowel het WK Allround als het WK Sprint te winnen. “Het is heel bijzonder, zeker in deze tijd.”

Foto : Sander Chamid

Missie geslaagd dus voor Takagi, die in 2018 haar eerste allroundtitel in het Olympisch Stadion in Amsterdam veroverde. Graag had ze dit seizoen voor haar tweede allroundwereldtitel willen gaan, maar de Internationale Schaatsunie (ISU) besloot beide kampioenschappen dit seizoen tegelijkertijd te laten plaatsvinden. Takagi, die vorig seizoen zilver won op het WK Sprint en zilver op het WK Allround, werd daarmee voor de keuze gesteld. Met pijn in het hart besloot ze het allroundtoernooi te laten varen.

"In december heeft ze de keuze gemaakt voor het WK Sprint omdat ze bij een 1000 meter in Nagano Nao Kodaira op grote achterstand zette", vertelt Johan de Wit, bondscoach van Japan. "We hadden toen zoiets van: we kunnen wel voor het WK Allround kiezen, maar dan sta je na de 500 meter al een straatlengte voor op de rest en wordt het een heel andere wedstrijd. We kunnen ook voor het WK Sprint kiezen en kijken of we die kunnen winnen. Dat zou natuurlijk te gek zijn."

Foto : Sander Chamid

Toch had De Wit veel liever gezien dat het WK Allround en het WK Sprint apart van elkaar werden gehouden en niet in hetzelfde weekend. "Zo ontneem je iemand misschien wel een wereldtitel. Ik zeg niet dat Miho beiden gewonnen zou hebben, maar ze had wel een goede kans gemaakt." Dat er volgend seizoen helemaal geen WK Allround en WK Sprint op de kalender staat, noemt De Wit 'in en in triest'. "Ik vind het heel erg jammer dat er keuzes worden gemaakt voor rijders en coaches die helemaal geen inspraak hebben. Nu wordt er ergens op een strand in Phuket door de hoge heren beslist dat er geen WK's meer worden gehouden. Waarom doen ze dat? Ik kan er niet bij."

Bescheiden
Terug naar het WK Sprint, waar Takagi vrijdag begon met een verrassende overwinning op de 500 meter. Met een tijd van 37,51 gaf ze onder meer Nao Kodaira en Olga Fatkulina het nakijken. Op de 1000 meter die volgde pakte ze zelfs het baanrecord (1.13,75) en ging ze met een grote voorsprong de tweede dag in. Op de tweede 500 meter werd ze weliswaar nipt geklopt door Kodaira, maar op de 1000 meter ging ze vervolgens opnieuw met de zege aan de haal. Met drie afstandsoverwinningen mocht Takagi zich de terechte kampioene noemen.

"Wat zij dit weekend heeft gedaan, is echt heel bijzonder", stelt De Wit vol trots. "Ze is nu wereldkampioene allround, wereldkampioene sprint en heeft het wereldrecord op de 1500 meter en op de ploegenachtervolging. Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, maar ik vind dat zij de grootste schaatsster is die momenteel rondrijdt. Er is niemand die kan wat zij op dit moment kan", durft De Wit te beweren. Volgens de Nederlandse coach, die het Japanse schaatsen uit een diep dal heeft getrokken, is Takagi zelf wat bescheidener.

"Ze vindt dit wel heel erg leuk, het winnen van de dubbel was een groot doel voor haar. Vorig jaar was haar grootste doel het rijden van een wereldrecord en dat was ook gelukt. De doelen die ze samen met ons stelt, haalt ze meestal ook", aldus De Wit, die Takagi twee weken geleden bij de WK Afstanden niet in haar beste doen zag. "Ze werd in Salt Lake City een dag voor de ploegenachtervolging ziek, dat is wel echt sneu. Nu laat ze zien dat het ook echt zo was, al heeft ze daardoor wel wat onzekerheid meegenomen naar Hamar."

Het Japanse team kende sowieso een vreemde voorbereiding op het toernooi. De ploeg van De Wit was, na een paar dagen in Nederland te hebben getraind, van plan zondag naar Noorwegen te vliegen. Door de harde wind werd de vlucht echter geannuleerd, waardoor het hele team noodgedwongen twee extra dagen in Nederland bleef. Om toch wat te doen, kreeg De Wit het last-minute voor elkaar om op de ijsbaan in Hoorn te trainen. "Het was niet ideale voorbereiding, maar misschien was het juist ook wel even lekker om de druk eraf te halen."

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan