Wereldkampioen Håvard Bøkko heeft besloten om na dit weekend te stoppen met schaatsen. De 33-jarige Noor komt op het komende WK Allround in Hamar voor de laatste keer in actie.

Een geëmotioneerde Bøkko bracht het nieuws woensdag naar buiten op een persbijeenkomst in aanloop naar het WK Allround. De Noor behaalde in zijn loopbaan veel eremetaal, maar veroverde slechts twee keer individueel goud op de grote toernooien. Op de 1500 meter, zijn favoriete afstand, werd hij in 2011 wereldkampioen en pakte hij olympisch brons op de Spelen van 2010 in Vancouver.

In 2015 begon het blessureleed voor Bøkko en voor de start van het seizoen 2016/2017 lastte hij een pauze in vanwege motivatieproblemen. Maar na een paar maanden stond de Noor weer op het ijs. Bij de Olympische Spelen van 2018 in Zuid-Korea pakte hij vervolgens goud op de ploegenachtervolging. Op zijn rijke palmares prijken ook vier zilveren medailles op het WK Allround, vier zilveren plakken op de WK Afstanden en twee keer zilver op het EK Allround. 

In augustus liet Bøkko in een video van de Noorse schaatsbond weten dat hij 'nog altijd gemotiveerd is' en het WK Allround in Hamar als hoofddoel had gesteld. Dit seizoen loopt het echter nog niet lekker. Na de eerste World Cup in Minsk degradeerde hij naar de B-divisie en ook op de EK en WK Afstanden stelde hij teleur met een respectievelijk dertiende en achttiende plaats op de 5000 meter. Op de 1500 meter hij tiende tijdens de Europees afstandskampioenschappen in Heerenveen.