Tickets
Shop
Voorbeschouwing 25 feb 2020

Wat moet je weten over het WK Allround & Sprint?

Voor het eerst in de geschiedenis van het schaatsen wordt dit weekend een gecombineerd WK Allround & Sprint verreden. Het Vikingskipet in Hamar is de plaats van handeling, een prachtig podium in een bomvol stadion. Wie zijn de favorieten en hoe kun je komend weekend alles volgen? Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Foto : Sander Chamid

Historie
Sinds de oprichting van de Internationale Schaatsunie (ISU) in 1892 worden vanaf 1893 jaarlijks de wereldkampioenschappen allround voor mannen gehouden. De eerste editie vond plaats op een natuurijsbaan op het Museumplein in Amsterdam en werd gewonnen door Jaap Eden. In 1936 werd het eerste WK Allround voor vrouwen gewonnen door de Amerikaanse Kit Klein. De editie in Hamar is misschien wel de laatste in een enkel door de wereldoorlogen onderbroken reeks. Vooralsnog staat er namelijk geen WK Allround op de kalender voor volgend seizoen. 

Recordkampioen bij de mannen is Sven Kramer. De 32-jarige Fries begon zijn zegetocht in 2007 en veroverde sindsdien liefst negen gouden medailles. Op gepaste afstand volgen Clas Thunberg en Oscar Mathisen met vijf wereldtitels. Bij de dames voert Gunda Niemann-Stirnemann de ranglijst aan met acht titels en tweemaal zilver. Ireen Wüst staat op plek twee met zes keer goud, vier keer zilver en twee keer brons. Martina Sablikova veroverde vorig jaar haar vijfde titel. 

Kyou-hyuk Lee won in 2011 in Thialf het WK Sprint

De geschiedenis van het WK Sprint is een stuk korter. De eerste editie werd in 1970 gehouden in het Amerikaanse West Allis, waar Valery Muratov en Lyudmila Titova uit de Sovjet-Unie de beste waren. Al vanaf het eerste WK Sprint is de opzet hetzelfde: er wordt gestreden over twee keer een 500 meter en twee keer een 1000 meter. Waar je voorheen nog kon winnen door drie afstanden op je naam te schrijven, is het sinds 1997 alleen nog maar mogelijk om te winnen door het in het klassement de snelste te zijn.

Recordkampioen bij de mannen is Igor Zjelezovski. De Rus werd maar liefst zes keer wereldkampioen, waarmee hij twee titels meer heeft dan Jeremy Wotherspoon, Kyou-hyuk Lee en Eric Heiden. Nederlanders Erben Wennemars en Michel Mulder hebben ieder twee titels veroverd. Bij de dames voert Karin Kania-Enke de ranglijst aan met zes titels. Jorien ter Mors en Marianne Timmer zijn de enige twee Nederlandse vrouwen die in het verleden een titel wisten te behalen.

Test je kennis en maak kans op de unieke schaatsen.nl schaatshoezen van schaatshoes.nl!

powered by Typeform

Wie wonnen de afgelopen jaren?
Allround
2019: Martina Sablikova en Patrick Roest
2018: Miho Takagi en Patrick Roest
2017: Ireen Wüst en Sven Kramer
2016: Martina Sablikova en Sven Kramer
2015: Martina Sablikova en Sven Kramer

Sprint
2019: Nao Kodaira en Pavel Kulizhnikov
2018: Jorien ter Mors en Håvard Lorentzen

2017: Nao Kodaira en Kai Verbij
2016: Brittany Bowe en Pavel Kulizhnikov
2015: Brittany Bowe en Pavel Kulizhnikov

Het podium van het WK Allround vorig jaar | Foto : Huub Snoep

Wie zijn de kanshebbers?
Kan Patrick Roest na zijn titels van de afgelopen twee jaar op herhaling? Bij de WK Afstanden in Salt Lake City stelde de Lekkerkerker teleur op de 5 en 10 kilometer en werd hij tot overmaat van ramp ook nog eens gediskwalificeerd op de 5. In Hamar kan hij zijn revanche halen voor het toernooi waar hij geen enkele medaille veroverde. Sven Kramer was daarentegen in 'Salt Lake' uitstekend in vorm, met een zilveren plak op de 5000 meter liet hij zien dat er nog altijd rekening met hem moet worden gehouden. Kan hij zijn tiende wereldtitel allround veroveren? Andere kapers op de kust zijn Sverre Lunde Pedersen, Ted-Jan Bloemen en Jan Blokhuijsen. 

Wie gaat Martina Sablikova van een zesde titel afhouden? De Tsjechische titelverdedigster was op de WK Afstanden weer in topvorm, al moest ze het op de 5000 meter verrassend afleggen tegen Natalia Voronina. De winnares van twee jaar terug, Miho Takagi, verkiest het sprinttoernooi boven het allrounden, maar met Antoinette de Jong en Ireen Wüst is er echter nog genoeg tegenstand. De Jong zal gebrand zijn om een goed klassement neer te zetten nadat ze individueel niet in actie kwam in Salt Lake City. Wüst kan op de korte afstanden veel tijd pakken op Sablikova. 

Miho Takagi was al eens wereldkampioen allround, kan zij ook sprintkampioene worden? | Foto : Huub Snoep

De te kloppen man op het WK Sprint is uiteraard Pavel Kulizhnikov. De drievoudig kampioen was op de WK Afstanden razendsnel en won zowel de 500 als de 1000 meter. Zijn tijd op de 1000 meter was ook nog eens ruim sneller dan het wereldrecord. Kjeld Nuis en Kai Verbij lijken de grootste opponenten, maar de vraag is of en hoeveel tijd zij kunnen goed maken op de 1000 meter om hun mindere 500 meter te kunnen compenseren. Ook de Russen en Japanners (waaronder de vice-wereldkampioen sprint Tatsuya Shinhama) zullen hoge ogen kunnen gooien.

Het deelnemersveld bij de vrouwen ligt heel dicht bij elkaar. Vanessa Herzog, Nao Kodaira, Miho Takagi en de Russinnen Olga Fatkulina, Daria Kachanova en Angelina Golikova zijn allemaal kanshebbers op de titel. De Nederlandse aandacht gaat uit naar Jutta Leerdam, die op de WK Afstanden de wereldtitel veroverde op de 1000 meter. Jorien ter Mors werd twee jaar geleden kampioen, maar de vraag is wat zij nog kan na een wisselvallig seizoen. 

Hoe kan ik het volgen?
Het schaatsweekend begint op vrijdag rond de klok van half zes met het WK Sprint. Zaterdag beginnen ook de allrounders aan hun toernooi, terwijl bij het WK Sprint de winnaar die middag al bekend is. Op zaterdag beginnen de wedstrijden al om half elf 's ochtends. De laatste rit wordt verreden rond zes uur 's middags, dus voor de echte liefhebber wordt dat een lange zit. Zondag is het programma weer iets korter. Tussen 13.00 uur en 17.00 uur valt de beslissing in het WK Allround. 

De NOS is er het hele weekend bij met uitzendingen op televisie en op de livestream. Ook op het YouTube-kanaal van de ISU en op schaatsen.nl/langebaan kun je de wedstrijden volgen via de stream. 

 Bekijk de meest actuele informatie op onze speciale WK-pagina.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan