Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2020

Visser en Sablikova in onderling duel op 5000 meter

Donderdag stond er nog geen maat op Martina Sablikova tijdens de 3000 meter. Esmee Visser eindigde op een ietwat teleurstellende vijfde plaats, maar zaterdag krijgt ze opnieuw een kans om de Tsjechische te verslaan. In een onderling duel welteverstaan. Ook op de 1000 meter en ploegenachtervolging liggen er medaillekansen. Krijgen we op de derde dag wel een Nederlandse wereldkampioen?

Foto : Soenar Chamid

De derde dag van de WK Afstanden begint om 20.30 Nederlandse tijd met de 5000 meter. Sabliokva en Visser komen in de vierde van in totaal zes ritten in actie. Irene Schouten, de andere Nederlandse vrouw aan de start, staat in rit twee al op het ijs tegen de Japanse Nene Sakai. Na de strijd tussen Visser en Sablikova krijgen Ivanie Blondin en Isabelle Weidemann in rit vijf en Maryna Zuyeva en Natalia Voronina in de laatste rit nog de kans om een snelle tijd op de klok te zetten. 

De Nederlandse kanshebbers op de 1000 meter voor mannen komen allemaal in het slotstuk in actie. Thomas Krol verschijnt in de tiende rit op het ijs tegen de Rus Viktor Mushtakov, zijn ploeggenoot Kjeld Nuis mag het een rit later laten zien tegen Zongyan Ning. Kai Verbij sluit de afstand af tegen Laurent Dubreuil. Vorig jaar zorgden Nuis, Krol en Verbij voor een compleet Nederlands podium. Gaan ze in Salt Lake City op herhaling? 

Na de mannen gaan de vrouwen van start op dezelfde afstand in de strijd om de wereldtitel. De Nederlandse vrouwen gelden als outsider voor een medaille, maar met name Jutta Leerdam zou zomaar voor een verrassing kunnen zorgen. De rijdster van Team Reggeborgh rijdt in de achtste rit tegen Xin Zhao. Ireen Wüst mag het in rit negen laten zien tegen Natalia Czerwonka. Letitia de Jong komt al eerder in actie, in de zevende rit rijdt ze tegen Qishi Li. De strijd om de wereldtitel wordt hoogstwaarschijnlijk uitgevochten in de laatste drie ritten. Dan verschijnen Daria Kachanova, Olga Fatkulina, Vanessa Herzog, Miho Takagi, Brittany Bowe en Nao Kodaira op het ijs. 

De dag wordt afgesloten met vier ritten op de ploegenachtervolging bij de mannen. De vrouwen eindigden vrijdag als tweede achter het ijzersterke Japanse team, wat kunnen de mannen? De opstelling is nog niet helemaal zeker, doordat de gekrenkte Patrick Roest nog herstellende is van zijn zware inspanningen op de 5000 en 10.000 meter. Sven Kramer, Marcel Bosker en Douwe de Vries zijn de andere pionnen die bondscoach Jan Coopmans in het spel kan brengen, niet toevallig de winnende opstelling van vorig jaar. De mannen komen in de tweede rit in actie tegen olympisch kampioen Noorwegen.

Bekijk hier de volledige startlijsten.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan