Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2020

Verschil tussen winnen of verliezen is klein bij NK Junioren

Het verschil tussen winnen en verliezen, tussen vreugde en verdriet is soms zo klein. Dat blijkt ook op het NK Afstanden voor junioren dat dit weekend in Enschede plaatsvindt. Joep Wennemars (17) verraste zichzelf met de winst op de 500 en de 1500 meter en liep met een grote grijns op zijn gezicht rond. Op een ander bankje zat Chris Fredriks te balen. Hij stelde teleur op de 1500 meter en liep daardoor net het podium mis.

Foto : Hanneke Mennens

Soms scheelt het slechts een paar tienden of honderdsten van een seconde. Zeker op de sprintafstanden als de 500 meter zijn de verschillen klein. Het verschil tussen winnen of verliezen is vaak minimaal. Het sluiten van je ogen, het naar voren schuiven van je schaats kan bepalen of je net wel of niet de Nederlandse titel wint.

"Ik schaats hier gewoon niet goed", zegt Pien Smit, die op de 500 meter met een tijd van 43,06 slechts twintigste werd. Van tevoren werd van Smit, die een persoonlijk record had staan van 40,27, meer verwacht, maar een forse griep gooide roet in het eten. "Ik ben de hele week ziek geweest. Het begon vorige week zaterdag al met hoofdpijn en koorts. Woensdag dacht ik dat het beter ging en heb ik nog even getraind, maar 's middags ben ik weer in mijn bed gedoken."

De tranen staan in haar ogen. Ze vindt het verschrikkelijk dat ze op het NK niet kan laten zien wat ze kan. Na haar teleurstellende 500 meter deed ze het op de 1500 meter rustig aan. "Op de 500 meter merkte ik al gelijk dat ik geen kracht had in mijn benen. Mijn afzet was niet goed en ik schaatste niet lekker", aldus Smit, die Chloé Hoogendoorn het kortste sprintnummer zag winnen. "Chloé schaatst zo goed en als ik haar wil verslaan, moet ik wel wat beter in mijn vel zitten. Na een hele week griep te zijn geweest, heb toch een jasje uitgedaan."

Chloé Hoogendoorn | Foto : Hanneke Mennens

Over naar Hoogendoorn. De jonge schaatsster uit Woubrugge straalt van oor tot door. Ze won de 500 meter en ook haar tijd (2.04,98) op de 1500 meter was goed voor een medaille. "Ik weet niet waarom ik zo goed schaats. Het gaat gewoon lekker. Ik heb hard getraind en dat betaalt zich hier nu uit. Met mijn tweede plaats op de 1500 ben ik echt heel blij. Daarmee doe ik ook goede zaken voor het allroundklassement."

Winst van Wennemars
Ook bij de B-junioren mannen zijn er favorieten die sneuvelen en andere jongens die opstaan. "Zo goed als nu heb ik nog niet eerder geschaatst", jubelt Joep Wennemars, die tot zijn eigen verbazing de 500 en de 1500 meter op zijn naam schreef. "Natuurlijk ben ik in technisch opzicht beter gaan schaatsen, maar ik heb nu vooral in mentaal opzicht veel geleerd. Mede door mijn vader heb ik geleerd hoe je dit soort grote wedstrijden moet schaatsen."

"De afgelopen drie dagen had ik al last van zenuwen. Ik was echt gespannen en leefde naar de start van de wedstrijd toe. Zo vlak voor de race praat ik met niemand en probeer ik me af te sluiten voor de mensen om me heen. Ik raak soms nog teveel afgeleid en wil me echt op het schaatsen concentreren. Bij de start van de 1500 meter ging ik nog bijna onderuit, maar gelukkig ging het goed. Ik had nooit verwacht dat ik met die tijd van 1.53,25 de 1500 meter zou winnen, maar uiteindelijk kwam niemand aan mijn tijd."

Na zijn schaatsmijl zat Chris Fredriks nog lange tijd op de kussens voor zich uit te staren. Met zijn persoonlijk record van 1.51,20 was hij één van de favorieten voor de winst op de 1500 meter, maar dat was hem niet gelukt. "Ik baal hier zo van. Ik was er echt op gebrand om hier goed te schaatsen, maar het is me niet gelukt. Het lukte gewoon niet vandaag. Mijn benen werden te zwaar en verzuurden te snel. Ik had hier meer van gehoopt en stel mezelf hiermee echt teleur. Nu moet ik het morgen maar laten zien op de 1000 meter."

Klik hier voor de volledige uitslagen en klassementen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan