Tickets
Shop
Nieuws 10 feb 2018

Joep Wennemars wordt geïnspireerd door de Olympische Spelen

Hij was wat grieperig en had de afgelopen week weinig energie. En toch reed Joep Wennemars (15) op het KPN NK Allround voor junioren een nette 1500 meter. Achter het podium werd de jonge schaatser uit Dalfsen knap twaalfde en liet zien hij steeds dichterbij de top komt.

Foto : Nol Terwindt

Terwijl Erben Wennemars over de ijsbaan in PyeongChang loopt en voor de NOS commentaar geeft bij Olympische Spelen, rijdt zijn zoon Joep zijn rondjes op de IJsbaan Twente in Enschede. Geïnspireerd door zijn vader en door zijn oom Freddy wil ook Joep de top van het schaatsen bereiken. "Ik kijk naar alle races van de Olympische Spelen", vertelt hij op het middenterrein. "Ik vind het gaaf om die jongens zo hard en technisch goed te zien rijden. Zelf lukt me dat nog niet altijd, want als ik hard wil schaatsen, dan vergeet ik vaak mijn techniek. Ik kan nog veel van die mannen leren."

Bij de schaatsclub Stokvisdennen krijgt Joep training van zijn vader en zijn oom. In Dalfsen stapt de familie Wennemars op de fiets of de skeelers en bij de ijsbaan De Scheg in Deventer gaan ze het ijs op. "Ik leer veel van Erben en Freddy. Mijn vader had vroeger niet het meeste talent, maar hij had wel veel doorzettingsvermogen. Dat is de reden dat hij zo groot is geworden. Hij had een sterke kop en wilde koste wat het kost een goede schaatser worden."

Mentaal
"Ik denk dat ik mezelf op mentaal vlak wel met hem kan vergelijken. Op technisch vlak loop ik nog wat achter, maar ook ik ben een  vechter. Hij inspireert me om door te gaan en leert me hoe ik met de spanning van wedstrijden om kan gaan."

Op het KPN NK Allround voor junioren reed Joep een zwakke 500 meter. "Ik maakte eerst een valse start en daarna was ik te laat weg. Dat was jammer, want de 500 meter telt zwaar mee in het allroundklassement. Ik kwam hier echter niet om Nederlands kampioen te worden, maar om zelf goed te rijden. Gelukkig was mijn 1500 meter een stuk beter en daar ben ik wel tevreden over."

Net zoals zijn vader rijdt Joep het liefst de korte afstanden zoals de 500 en de 1000 meter. "Bij het schaatsen ben ik een echte sprinter, maar dat komt ook omdat ik de schaatstechniek nog niet zo goed onder controle heb. Met fietsen en hardlopen ben ik juist wel van de lange adem, maar dat komt er bij het schaatsen nog niet altijd uit. Mijn voeten zijn niet helemaal correct, waardoor ik wat minder stabiliteit heb. Ik heb doorgezakte enkels, maar dat wil ik niet als excuus gebruiken. Ik werk er hard aan om dat te verbeteren."

Breuk
Vorig jaar lag Wennemars er nog zes weken uit, omdat hij bij een shorttracktraining gevallen was en zijn been had gebroken. "Ik had mijn kuitbeen en mijn scheenbeen gebroken. In de zomer heb ik hard getraind om weer terug te komen. Ik ben blij dat ik deze winter weer een grote stap heb gemaakt."

Ooit wil Wennemars naar de Olympische Spelen toe, maar daar durft hij nog niet hardop over te dromen. "Zo ver ben ik nog lang niet", zegt hij. "Ik wil eerst beter worden in het schaatsen en dan zie ik wel hoe ver ik kom. Voorlopig heb ik er nog veel plezier in."

Bekijk hier ook de uitslagen van het KPN NK Allround, Afstanden en Massastart


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan