Voor het eerst in 49 jaar (sinds het NK Sprint van 1971) was de Jaap Eden IJsbaan zaterdag weer het strijdtoneel voor een NK langebaanschaatsen. In Amsterdam werd het NK Pure Sprint verreden, een wedstrijd voor de snelsten over de kortste afstanden in het schaatsen, in een klassement over 100, 300 en 500 meter.

Waar overdag de weersomstandigheden bij vlagen zeer onstuimig waren, werd ook het avondprogramma zo nu en dan op plensbuien getrakteerd. Door de stormachtige wind sneuvelden de records dan ook bij bosjes. De oude baanrecords, waarvan sommige zelfs nog uit de jaren '90 stamden, werden stevig aangescherpt. Dione Voskamp en Aron Romeijn zijn op de drie kortste afstanden nu de nieuwe houders van de baanrecords. Vanzelfsprekend pakten beide rijders van het RTC Noord Fryslân ook de eindzege om het Nederlands kampioenschap. 

Voskamp hield in het eindklassement haar ploeggenoten Helga Drost en Isabelle van Elst achter zich. Op de twee kortste afstanden had ze ook nog concurrentie van Janine Smit, maar die trok zich terug voor de 500 meter. Met 39,83 was Voskamp ruim sneller dan het oude baanrecord van Annette Gerritsen, dat in 2006 op de klok gezet werd. Romeijn versloeg Jesper Hospes en Tijmen Snel in de strijd om het goud. Daarbij wiste hij de 37,60 van Rhian Ket van de borden en zette daar een 36,90 voor in de plaats. 

Aron Romeijn | Foto : Hanneke Mennens

Tonny de Jong
Gedurende de dag werden ook bij de junioren de nodige records verbroken. Pien Hersman verbrak bij de junioren B zelfs een wel heel bijzondere tijd. Het baanrecord op de 100 meter stond namelijk  nog altijd op naam van Tonny de Jong. Sinds 15 februari 1992 was niemand in Amsterdam meer sneller geweest dan de 11,10 van die dag. Vandaag verbrak Hersman, dochter van oud-schaatser Martin Hersman, die tijd. Tot twee keer toe noteerde ze 10,89. Op de 300 meter scherpte ze de oude recordtijd van Isabelle van Elst (26,84) aan naar 26,51. Met vier afstandsoverwinningen pakte ze uiteraard ook de eindzege. 

Bij de junioren A ging de overwinning naar Isabel Grevelt, die records liet opschrijven op de 100 en 500 meter. Anna Boersma was de snelste op de 300 meter in een nieuw baanrecord. Armand Broos was de eindwinnaar bij de junioren A. De rijder van RTC Zuidwest won de 300 en 500 meter in baanrecords. Jelmer Pluijgers won de 100 meter. Bij de jongens junioren B was Pim Stuij sneller dan ooit op de 300 meter. De eindzege ging echter naar Chris Fredriks, die opvallend genoeg geen enkele afstandszege pakte. Bij de junioren C ging de overwinning - zonder baanrecords - naar Rosalie van Vliet en Mats van den Bos. 

Wat stond er nog meer op het spel?
Naast de Nederlandse titels telt de klassering (vanaf junioren B) ook mee voor het klassement van de Sprint League. De beste 8 van het klassement na de eerste drie wedstrijden van de Sprint League plaatsen zich voor de finalewedstrijd De Zilveren Bal in Leeuwarden.

Klik hier voor de volledige uitslagen