Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2020

Schulting wint dankzij 'uitschuifbeen' eerste World Cup in Nederland

Voor het eerst in haar carrière heeft Suzanne Schulting een World Cup-overwinning in eigen land geboekt. De 22-jarige Friezin was bij de wereldbekerfinale in Dordrecht de beste op de 1500 meter, de afstand waarop ze kort geleden haar Europese titel prolongeerde. "Het doel was goud en dat is gelukt."

Foto : International Skating Union

Schulting verborg zich in de finale lang in de achterhoede en zette twee ronden voor het einde de aanval in. Het lukte haar op de meet haar schaats nog net voorbij die van de Zuid-Koreaanse Ji-yoo Kim te steken. "Zo, dat was spannend, hè?", stelde Schulting na afloop van de tweede dag in Dordrecht. Met een uitschuifbeen à la Sjinkie Knegt stelde ze de overwinning veilig. "Sjinkie is daarin nog altijd de koning, maar dit komt al aardig in de buurt."

Ruim een jaar nadat Schulting in Dordrecht EK-goud veroverde op de 1500 meter, pakte ze zaterdag voor het eerst een World Cup-overwinning op het ijs van Sportboulevard Dordrecht. "Ik kwam voor het hoogst haalbare en dat was goud. Dat ik dat nu heb gehaald, is heel lekker", aldus Schulting, die net als coach Jeroen Otter door het dolle heen was. "Dit is echt shorttrack: het is pas beslist als je over de streep bent. Ik zei al tegen Jeroen: ik heb de rust bewaard tot het einde, ondanks dat ik superzenuwachtig was."

Het was voor Schulting haar derde wereldbekerzege van dit seizoen op de 1500 meter. Ze won eerder in het Japanse Nagoya en het Duitse Dresden. Met de overwinning stelde ze ook het eindklassement veilig. Lara van Ruijven greep bij de vrouwen naast een medaille op de 1000 meter. Ze eindigde als vijfde in finale. Het goud was voor de Zuid-Koreaanse Yu Bin Lee. Zondag staat de tweede omloop van de 1000 meter op het programma, daar start Schulting in de kwartfinales.

De Nederlandse vrouwen plaatsten aan het einde van de dag zich overtuigend voor de finale van de aflossing. Het kwartet met Van Ruijven, Schulting, Yara van Kerkhof en Rianne de Vries won met bijna speels gemak hun halve finale voor Canada, Japan en Frankrijk. Op zondagmiddag volgt de finale van de relay.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan