Group 2
arrow copy Terug
Nieuws 16 feb 2020

Schulting op scherp gezet: 'Het kwam wel even binnen'

Nee, ze was not amused. Suzanne Schulting sprak duidelijke taal na afloop van de gemiste finale op de 1000 meter in Dordrecht. Wat had ze die graag willen winnen voor thuispubliek, maar een valpartij gooide roet in het eten. Toch bracht de tegenslag ook iets positiefs: "Hierdoor sta ik extreem op scherp voor het WK."

Foto : International Skating Union

Met ogenschijnlijk gemak plaatste Schulting zich zondagmiddag voor de halve finales van 'haar' 1000 meter. Een vol stadion keek vervolgens gespannen toe hoe de shorttrackster langer wachtte dan normaal alvorens ze een beslissende versnelling inzette. Bij het ingaan van de slotronde werd ze klem gezet door Ji-yoo Kim en Ah-rum Noh uit Zuid-Korea. Schulting struikelde op het rechte stuk voor de laatste bocht, knalde op het ijs en schoof de kussens in.

"Die Koreanen deden het erg slim, want die ene kwam voor mij te zitten en de andere ging buitenom", analyseert Schulting naderhand. "Ze sluiten mij gewoon op, dat is super tactisch gespeeld. Maar het is echt niet leuk dat het gebeurt. Ik was not amused. Misschien dacht ik er ook te gemakkelijk over dat ik hem met twee ronden ook aan kon trappen. Het is klote dat dit gebeurt op zo'n World Cup in eigen huis, maar daardoor sta ik nu wel extreem op scherp. Richting het WK is dat top." De wereldkampioenschappen worden half maart verreden in Zuid-Korea, het hol van de leeuw.

"Of de Koreanen een manier hebben gevonden om mij te verslaan? Neuh, dat denk ik niet", klinkt het beslist. "Ze probeerden het gisteren ook (op de 1500 meter, red.) en toen lukte het niet. De Koreanen zijn goed hoor, ze zijn beter dan aan het begin van het seizoen. Ik denk dat zij ook wel beseffen dat ze scherper moeten rijden, want het komt allemaal niet meer zo makkelijk. Dat is voor mij waarschijnlijk ook het geval. Ik moet weer de puntjes op de i gaan zetten. You snooze, you lose, en dat deed ik in die halve finale."

Tegenslag
Met een gezicht op onweer stapte Schulting het ijs af en liep rechtstreeks vanuit de heatbox naar de kleedkamers toe. Daar begon ze rustig haar schaatsen uit te trekken. "Jouw teamgenoten willen er voor jou zijn, maar dat kan ik dan even niet aan. Ik heb gezegd: doe maar niet, want het heeft niet zoveel zin. Ik was wel vrij rustig, maar het duurde langer dan normaal totdat het over was. Het kwam binnen, ja het raakte mij wel", geeft de 22-jarige Friezin toe.

"Sinds de Spelen heb ik geen echte tegenslagen meer gehad, niet zulke tegenslagen dat je een B-finale rijdt", vervolgt ze. "Dat is eigenlijk ook bizar. Ik kan niet altijd winnen, maar ik wil wel het liefst altijd finales rijden. Ik vind mezelf gewoon finalewaardig." Schulting had in eerste instantie ook helemaal geen zin om de B-finale nog te rijden, die ze vervolgens wel won. Rianne de Vries werd vierde in dezelfde race. "Het is wel goed om aan mezelf te laten zien dat ik echt goed ben. En dat zie je: ik rijd goede rondetijden", zegt Schulting met een glimlach.

De regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene op deze afstand had dit seizoen al twee wereldbekerwedstrijden gewonnen en was vooraf verzekerd van het eindklassement. Op zaterdag zegevierde Schulting op spectaculaire wijze op de 1500 meter en sleepte daarmee ook dat klassement binnen. "Het is mooi om die achter je naam te hebben en lekker om die prijs bij te schrijven. Dat geeft aan dat je het hele seizoen stabiel bent op die afstand."

Weekend compleet
Op de World Cup-finale in Dordrecht ontbrak een aantal grote concurrenten van Schulting. De Canadese Kim Boutin lastte een langere rustperiode in en de Zuid-Koreaanse Min-jeong Choi is ziek. Ook Arianna Fontana was niet afgereisd vanuit Italië. "Het is jammer dat je niet tegen hen kan rijden, maar ik heb die meiden dit seizoen wel al een keer verslagen. Je kunt niet altijd tegen elkaar rijden op een wereldbeker, omdat je maar twee afstanden per weekend rijdt. Op een WK is het weer heel anders en worden de ritten spannender, omdat die veel zwaarder zijn."

1000M: You win some. You lose some. But.. RELAY GOLD!!!!!🏆🔶️⚡ #WorldCup #Dordrecht

Een bericht gedeeld door Suzanne Schulting (@suzanneschulting) op

Op vrouwen sloten de World Cup-finale in stijl af met een gouden medaille op de relay. Het oranje kwartet met Lara van Ruijven, Yara van Kerkhof, Schulting en De Vries pakte vanaf de start de koppositie en gaf die niet meer uit handen. Met acht ronden te gaan werd het nog even spannend nadat Van Ruijven onderuit ging bij een aflossing op Schulting.

Zij wist wel haar evenwicht te bewaren en kon uiteindelijk als afmaker de overwinning met ruime voorsprong binnenhalen. "Deze relay maakt heel veel goed en maakt het weekend helemaal compleet", glundert Schulting. "Ik had graag op de 1000 meter willen laten zien wat ik waard ben en daar baal ik nog steeds van, maar met de relay zit de kop er weer op en dan is het prima."

"Wat er vandaag gebeurde, neem ik wel mee richting het WK. Het enige wat ik op zo'n wereldbekerwedstrijd wil, is oogsten en dat is niet gelukt op de 1000 meter. Dat is jammer, maar ik heb wel mijn twee klassementen binnen. En we hebben het klassement gewonnen op de relay, hoorde ik net. Feestje? Nou, vooral uitrusten. Het is bizar hoe snel het seizoen is gegaan. Ik zet heel veel druk op mezelf en ik geef mezelf spanning dus ik ben wel blij dat ik even kan ademhalen."

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan