Tickets
Shop
Nieuws 17 feb 2020

'Laar en Yaar' delen vreugde: 'Mooi om samen over de streep te komen'

Uitzinnig van geluk vielen Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof elkaar zondagmiddag in de armen. De twee shorttracksters hadden zojuist het publiek in Sportboulevard Dordrecht getrakteerd op een gouden en zilveren medaille op de 500 meter. Na afloop kwamen de twee superlatieven tekort om hun gevoel te omschrijven. "Dit is hartstikke gaaf!"

Foto : International Skating Union

Nadat Van Ruijven en Van Kerkhof de kwartfinale overtuigend waren doorgekomen, bracht de loting de Nederlanders bij elkaar in de heat van de halve finale. Vlak voor de race spraken ze nog even kort met elkaar. Van Ruijven: "Yaar zei al tegen me: 'We gaan samen naar de finale.'" Volgens Van Kerkhof was dat zeker de gedachte toen ze de loting zag. "Maar je moet daar niet te veel mee bezig zijn. Ik wist wat mijn taak was en Lara ook."

Startend vanaf plek één en twee doken Van Ruijven en Van Kerkhof de eerste bocht in en hielden deze posities vast tot de finish. Onder luid gejuich van het publiek in Sportboulevard Dordrecht verzekerden ze zich voor een plek in de finale. Waar ze elkaar voor de halve finale nog kort spraken, lieten ze een gesprekje dit keer achterwege. "Ik wilde mijn eigen rit rijden en niet teveel met andere dingen bezig zijn. In een finale is het ieder voor zich", aldus Van Ruijven.

Herstarts
De finale kende twee keer een herstart vanwege een valpartij in de eerste bocht. Ook Van Ruijven kwam een keer ten val. De wereldkampioene op deze afstand was in de kwartfinales al drie keer teruggeroepen naar de streep. "Ik was helemaal klaar mee met die herstarts", kan ze er achteraf wel om lachen. "Je weet dat de rest er ook last van heeft en dan moet je er verstandig mee om zien te gaan. Jeroen (Otter, coach) stond langs de kant en zei: 'ontspan, rustig blijven, je bent goed'. Het is fijn als iemand dat op zo'n moment tegen je zegt."

Bij de derde poging pakte Van Ruijven direct de leiding met Van Kerkhof in haar kielzog. Terwijl de Westlandse volle bak op kop reed, moest Van Kerkhof haar tweede plek met overgave proberen te verdedigen. "Bij die laatste start kreeg ik wederom een tik op mijn mes en moest ik alle zeilen bijzetten om überhaupt met Laar mee te kunnen. Elise (Christie) zat mij van achter op te duwen, dus ik dacht vooral: blijven staan en finishen. Als ik kan inhalen, ga ik er natuurlijk wel voor, maar dat zat er deze rit niet in."

De apotheose kwam in de laatste bocht waarin de Britse Elise Christie en de Poolse Kamila Stormowska samen onderuit gingen en het Nederlandse duo onbedreigd naar het goud en zilver kon sprintten. "Om samen over de streep te komen vind ik het mooiste wat er is", vertelt een dolgelukkige Van Ruijven. "Dan kan je het gevoel ook met iemand delen. Ik ben hartstikke blij voor Yaar en gun het haar van harte, zeker na de mindere periode die ze heeft gehad."

Foto : International Skating Union

Klassement
Ook Van Kerkhof kon achteraf haar geluk niet op. "Dit geeft wel weer vertrouwen", beaamt de winnares van olympisch zilver op de 500 meter. Dankzij deze derde zilveren plak van dit seizoen steeg ze ook nog naar de derde plaats in het eindklassement. "Ik was niet echt bezig met het klassement, want ik wilde gewoon goede races rijden en voor dit publiek een medaille pakken. Maar het is wel cool dat ik nu derde ben geworden. Ik kan het nog steeds en daar ben ik blij mee."

Voor Van Ruijven was het de tweede keer in haar carrière dat ze een individuele World Cup-overwinning behaalde. De eerste zege boekte ze vorig seizoen in Calgary, ook op de 500 meter. "Toen ik die won, was het echt zo van: huh, heb ik gewonnen? Nu merkte ik vrijdag al dat ik snelle tijden reed en bij mezelf dacht: ik zou hem hier moeten kunnen winnen. Ja, als het dan lukt, is dat heel vet. Het is heel bizar om dat gevoel te omschrijven in dit stadion", glundert de winnares.

Een uur na de zinderende 500 meter kwamen Van Ruijven en Van Kerkhof samen met Rianne de Vries en Suzanne Schulting in actie in de finale van de relay. Het Nederlandse team kende van begin af aan een perfecte race, al ging het met nog acht rondjes te gaan nog bijna mis. "Ik viel tijdens de aflossing en probeerde Suus met mijn vingertoppen nog aan te raken. Dat lukte gelukkig en ze pakte het daarna goed op", zegt Van Ruijven. Schulting kwam uiteindelijk met een ruime voorsprong over de finish en stelde de gouden medaille en de eindoverwinning in het klassement veilig.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan