Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2020

Schulting grijpt naast wereldbekergoud op 1000 meter

Op de World Cup in Dresden heeft Suzanne Schulting naast de overwinning gegrepen op de 1000 meter. De 22-jarige Friezin moest genoegen nemen met brons. De overwinning ging naar de Zuid-Koreaanse Ji-yoo Kim, voor Courtney Lee Saurault uit Canada.

Foto : International Skating Union

Tijdens de finale kwamen Yu-bin Lee en Sofia Provirnova hard ten val. De Zuid-Koreaanse werd met een brancard van het ijs gehaald en de Russin kreeg een penalty waardoor de herstart met slechts drie rijdsters werd verreden. Met drie ronden te gaan heroverde Schulting de koppositie, maar werd vervolgens binnendoor weer voorbijgestoken door Kim. Voor het ingaan van de laatste bocht vocht het tweetal nog een stevig duel uit, waarna Schulting snelheid verloor en als derde eindigde.

De regerend olympisch, wereld- en Europees kampioene op deze afstand blijft wel leidster in het wereldbekerklassement met een ruime marge. Lara van Ruijven strandde in de kwartfinales. De winnares van EK-zilver slaagde er niet in om naar voren te rijden en na een valpartij voor haar neus raakte de snelheid er helemaal uit. 

Penalty
Op de eerste omloop van de 1500 meter van dit wereldbekerweekeinde schopte Yara van Kerkhof het tot de B-finale. Daarin reed ze halverwege de race naar voren, maar werd vervolgens in tweede positie onderuit gereden na een inhaalactie van Elise Christie. De Schotse kreeg na afloop een penalty en Van Kerkhof eindigde als dertiende in het klassement.

Rianne de Vries liep in de halve finales tegen een penalty aan. De afstand werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Min-jeong Choi, die haar eerste wereldbekerzege van dit seizoen boekte, voor landgenote Ah-rum Noh en Yutong Han uit China. 

Relays
In de gemengde aflossingsfinale, gewonnen door Hongarije, kon Nederland niet meedoen om de medailles. In leidende positie ging Daan Breeuwsma halverwege van de race onderuit, waarna Oranje was uitgeschakeld. Namens Nederland stond het vertrouwde team bestaande uit Schulting, Van Ruijven en Itzhak de Laat op het ijs. 

Op de relay wisten de vrouwen zich zonder problemen te plaatsen voor de finale. Achter het Canadese team waren Van Ruijven, Schulting, Van Kerkhof en De Vries in een strijd verwikkeld met China. In de slotfase schoof Van Kerkhof na een goede aflossing door naar de koppositie en in de laatste ronde schroefde Schulting het tempo nog even op en kwam ze met voorsprong als eerste over de streep.

Klik hier voor de volledige uitslagen. 

Er zijn nog tickets te verkrijgen voor de World Cup-finale van 14 tot en met 16 februari in de Sportboulevard Dordrecht. Kom jij TeamNL aanmoedigen?


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan