Sven Roes heeft zijn wereldbekerdebuut in Dresden glans gegeven met een zilveren medaille op de 1500 meter. De Nederlands kampioen moest na een bijzondere race alleen de Chinees Ziwei Ren voor zich dulden. Het brons ging naar Dag-yeom Kim uit Zuid-Korea, Itzhak de Laat miste nipt het podium.

Waar een 1500 meterrace vaak rustig en tactisch begint, spurtte Ren er vanaf het begin gelijk vandoor. Al gauw kreeg hij de andere rijders in het vizier, maar het lukte de Chinees niet om hen te lappen. "Ik dacht: gewoon wachten, wachten, wachten en ontspanning pakken", zegt Roes aan de telefoon. "Als ik dit gat had dicht gereden, was ik klaar geweest. Gelukkig probeerde de Zuid-Koreaan (Kim) tempo te maken dus daar kon ik van profiteren."

Met een voorsprong van zo'n tien meter kwam Ren na 13,5 ronden als eerste over de streep. Daarachter hadden Roes en De Laat bij het luiden van de bel de turbo aangezet. "Ik had nog een beetje over en kon ik buitenom doorbouwen. Het was heel close met de andere rijders, want die probeerden ook in te halen. Soms gaat er eentje naar buiten toe en moet je die weer ontwijken." Roes slaagde erin om naar de tweede stek te rijden, terwijl De Laat net naast het eremetaal greep.

"Ik had dit totaal niet verwacht", glundert Roes. "Ik vond het al mooi om ervaring op te kunnen doen in de World Cup, maar om dan gelijk een medaille te pakken, is niet normaal. Het is inmiddels wel doorgedrongen, maar eerst dacht ik: zo, wat heb ik gedaan? Je verwacht niet meteen in de medailles te rijden. Ik heb op de ijsbaan geen internet dus ga straks in het hotel alles rustig terugkijken en -lezen. Er zullen wel een hoop berichten op mijn telefoon zijn."

Fijn gevoel
De Nederlands kampioen maakte in de halve finales al indruk door deze race met onder anderen de Italiaan Yuri Confortola en Kim te winnen. Na een machtige versnelling passeerde Roes als eerste de meet. "Om zo buitenom te komen, is een heel fijn gevoel. Ik heb de stijgende lijn van het NK goed vast kunnen houden en dat resulteert hierin." Of de rest van het veld zich heeft laten verrassen door Roes? "Ja, dat denk ik wel. Zij kennen mij natuurlijk niet en dat ik mezelf nu laat zien, denken ze wellicht: hij kan ook best schaatsen. Ze zullen voortaan wel op mij letten."

Roes wacht zijn kans af in de halve finales | Foto : International Skating Union

Aan het einde van de dag wisten de mannen zich op de relay te plaatsen voor de finale. De Nederlandse ploeg, bestaande uit De Laat, Breeuwsma, Roes en Melle van 't Wout, hield zich in eerste instantie koest op de laatste positie. Met goede aflossingen schoof Oranje telkens een plekje naar voren tot het team op Zuid-Korea stuitte, die aan de leiding ging. Ondanks verwoede pogingen kwam Nederland er niet langs, maar een tweede plek was voldoende voor plaatsing.

Roes maakte eind januari op de EK al zijn debuut op het Europese strijdtoneel. Op de aflossing kwam hij samen met de 'grote mannen' in actie in de kwart- en halve finale en kreeg zodoende ook de behaalde zilveren medaille om zijn nek gehangen in Debrecen. "Die ervaring heeft mij hier vooral op de relay geholpen. Ik was minder gespannen en kon beter in komen bij een aflossing, maar dat kwam misschien ook door de medaille op de 1500 meter", grijnst hij. "Die geeft veel zelfvertrouwen."

Pech
De 20-jarige Fries weet nog niet of hij zondag ook de aflossingsfinale rijdt. Bondscoach Jeroen Otter maakt altijd pas vlak voor de race bekend welk viertal het ijs op gaat. "Ik had vrijdag al bijna mijn spullen gepakt om te vertrekken, maar toen mocht ik toch de relay rijden. Dat had ik ook niet verwacht", lacht Roes.

Individueel komt hij dit weekend niet meer in actie, tenzij hij zich via de herkansing alsnog weet te plaatsen op de tweede 1500 meter. Roes durft nog niet te ver vooruit te kijken naar het volgende toernooi: de World Cup-finale in Dordrecht. "Het zou heel vet zijn als ik voor thuispubliek een 1500 meter mag rijden, maar we gaan het zien."

Op de 1000 meter kwam Daan Breeuwsma als enige Nederlander in actie. In de B-finale ging de Fries voortvarend van start, maar zakte gaandeweg terug en kwam als vierde en laatste over de streep. De afstand werd gewonnen door Ji-won Park. De Zuid-Koreaan sprintte in de laatste ronde naar voren en hield Shaolin Sandor Liu uit Hongarije en de Japanner Kuzuki Yoshinaga achter zich.

In de finale van de mixed relay gleed Breeuwsma halverwege de race onderuit in leidende positie en waren de medaillekansen verkeken voor Nederland. Het goud ging naar Hongarije, voor Rusland en Frankrijk. Namens Nederland kwamen ook Suzanne Schulting, Lara van Ruijven en De Laat in actie.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Er zijn nog tickets te verkrijgen voor de World Cup-finale van 14 tot en met 16 februari in de Sportboulevard Dordrecht. Kom jij TeamNL aanmoedigen?

Door Anjuli Veltman - Laatste update op 28 feb om 16:07