Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2020

Nederlands kampioen Roes toont zich bij World Cup Dresden

Shorttracker Sven Roes heeft zich bij zijn debuut in de wereldbeker meteen laten zien. Op de eerste van de twee 1500 meters die in Dresden worden verreden plaatste de 20-jarige Fries zich voor de halve finales. Roes werd begin vorige maand verrassend Nederlands kampioen en debuteerde op de EK shorttrack als lid van de aflossingsploeg.

Foto : Soenar Chamid

Ook Itzhak de Laat en Friso Emons plaatsten zich voor het vervolg op zaterdag. Daan Breeuwsma liep tegen een penalty op en is zodoende uitgeschakeld. Roes en Emons kwamen twee keer in actie, maar wisten zich slechts voor een van de twee afstanden te plaatsen voor de halve finale. Bij de vrouwen kwalificeerden Suzanne Schulting, Rianne de Vries en Yara van Kerkhof zich voor de halve finales. Gioya Lancee redde het bij haar wereldbekerdebuut op beide 1500 meters niet.

Op de 1000 meter wisten Suzanne Schulting en Lara van Ruijven zich te plaatsen voor de volgende ronde. Selma Poutsma reed haar eerste World Cup sinds november 2017, maar kwam net als op haar 1500 meter niet door de voorrondes. Bij de mannen kwam Daan Breeuwsma als enige Nederlander met succes door de voorronde. In zijn rit finishte hij als tweede, maar zijn tijd was goed genoeg om door te gaan. Dylan Hoogerwerf en Melle van 't Wout werden eveneens tweede in hun heat, maar hun tijd was niet snel genoeg. 

Op de 500 meter wisten Van Ruijven, Van Kerkhof en De Vries zich probleemloos te plaatsen voor de kwartfinales van zondag. Bij de mannen wisten De Laat en Van 't Wout door te dringen tot de kwartfinale. Hoogerwerf strandde in de heats. Hij eindigde in zijn heat als tweede achter Kota Kikuchi en ook zijn eindtijd was niet snel genoeg voor een plek in de volgende ronde.

Bondscoach Jeroen Otter liet Roes vrijdag ook in actie komen op de aflossing. Samen met Breeuwsma, De Laat en Hoogerwerf reden ze de hele race aan de leiding in een sterke heat met Rusland, Canada en België. Die laatste twee landen kwamen echter al vroeg ten val, waarna de race gelopen leek. De Russen haalden echter een trucje uit met de voorlaatste wissel, waarbij ze voorbijgingen aan de Nederlanders. De Laat probeerde als slotrijder weer de kop te pakken, maar kwam daarbij ten val. Breeuwsma stelde alsnog de tweede plaats veilig. 

Op de mixed relay kwamen Van Ruijven, Schulting, De Laat en Breeuwsma in actie. De vier rijden de hele race achter China, maar De Laat passeert ze in de laatste ronde voor een makkelijke zege. Ook de vrouwentrein, in de vaste opstelling met Van Ruijven, Schulting, Van Kerkhof en De Vries, kende weinig problemen. 

Bekijk hier alle uitslagen. De wedstrijden van zaterdag en zondag zijn te volgen via de livestream op schaatsen.nl/shorttrack


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan