Tickets
Shop
Nieuws 29 feb 2020

Roest recht rug: 'Heb laten zien dat ik het nog kan'

Nog geen twee weken na de grootste teleurstelling uit zijn sportcarrière liet Patrick Roest zien dat zijn tegenvallende optreden op de WK Afstanden slechts een incident was. Op de eerste dag van het WK Allround in Hamar liet de 24-jarige rijder van Team Jumbo-Visma zien het winnen van een 5000 meter niet verleerd te zijn. "Dit is een behoorlijke opluchting."

Foto : Sander Chamid

Roest had dit seizoen alle 5000 meters waar hij aan meedeed gewonnen, behalve die ene waar hij het hele seizoen naar aan het toewerken was. Bij de WK Afstanden in Salt Lake City kon hij zijn favorietenrol op de langste twee afstanden niet waarmaken en bleef hij vol vraagtekens achter. Wat was er nou precies gebeurd en hoe had het kunnen gebeuren? Nog altijd moet Roest het antwoord schuldig blijven, al heeft hij wel zijn vermoedens. Vermoedens die door Jac Orie, coach van Jumbo-Visma, woensdag werden gedeeld.

Volgens Orie werd Roest in Salt Lake City het slachtoffer van een 'explosief soepje'. "Het is een bloedlinke baan, vooral voor jonge gasten die weinig ervaring hebben met schaatsen op hoogte. Door de lage luchtdruk knallen de snelle rondjes om je oren en dat geeft een euforisch gevoel. Daardoor stijgt het verwachtingspatroon en willen ze nog harder tijdens de training. Ze denken niet kapot te kunnen, totdat het misgaat. Dan komt de vermoeidheid extra hard binnen, ook door de jetlag, en op hoogte kun je daar dan niet meer tijdig van herstellen. Dat is volgens mij Patrick in Salt Lake overkomen."

Foto : Sander Chamid

Twijfels
De dreun galmde nog een paar dagen na, maar Roest had geen tijd om er al te lang bij stil te staan. In Hamar stond er namelijk alweer een nieuwe titelstrijd op het programma en niet zomaar eentje. Roest, die de afgelopen twee jaar de beste was op het WK Allround, hoopte in Hamar het debacle van Salt Lake City zo snel mogelijk te vergeten. Dat lukte hem op de eerste dag prima, al was hij niet helemaal tevreden over zijn 500 meter. "Ik was bang voor de binnenbocht en ging er wat te voorzichtig in. Je wil natuurlijk niet vallen, want dan is het toernooi meteen voorbij."

Na de zevende plek op de 500 meter ging Roest met behoorlijk wat zenuwen van start op de 5 kilometer. Hij had geen idee hoe hij ervoor stond en durfde er dus ook niet vol in te gaan. "Na een aantal rondjes voelde ik dat het lekker ging en kon ik mijn rondetijden weer afbouwen." Met een verschil van vijf seconden op de nummer twee Sverre Lunde Pedersen pakte Roest overtuigend de overwinning op zijn favoriete afstand. "Het is een opluchting dat het gelukt is en dat ik mezelf heb bewezen dat ik het nog wel kan", sprak Roest na afloop van de eerste dag.

"Aan de ene kant is het zonde dat het nu wél lukt, maar aan de andere kant is het alleen maar mooi dat het niet zo ging zoals in Salt Lake. Technisch liep het veel beter en gelukkig verkrampte ik deze keer niet." Roest gaat na twee afstanden ruimschoots aan de leiding en heeft een voorsprong van één volle seconde op Pedersen op de 1500 meter. "Ik denk niet dat ik er ooit zo mooi heb voorgestaan als nu", aldus Roest. "Maar het blijft een allroundtoernooi: er kan nog van alles gebeuren. Als ik twee goede ritten rijd, hoop ik dat het goed komt."

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan