Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2020

Roest gooit twijfels overboord: 'Over het algemeen gaat het allrounden heel goed'

Patrick Roest heeft wel wat met Noorwegen. Niet alleen is het het land waar hij voor het eerst wereldkampioen bij de junioren werd, ook reed hij er zijn eerste WK Allround bij de senioren. Drie jaar geleden moest hij in het Vikingschip in Hamar pas op de laatste afstand het hoofd buigen voor zijn ploeggenoot Sven Kramer. Destijds was hij geen titelfavoriet, dit jaar gaat hij op voor zijn derde wereldtitel. "Het is mooi om hier weer te zijn."

Foto : Soenar Chamid

In 2017 gold zijn zilveren plak op het WK Allround als zijn 'mooiste medaille die ik heb gewonnen', intussen is Roest een grote naam in de schaatswereld en al helemaal in het allroundschaatsen. Het jaar erop werd hij enigszins verrassend wereldkampioen in het olympisch stadion van Amsterdam en vorig jaar was hij in Calgary al een van de favorieten. Dit seizoen wil Roest zich op de historierijke baan in Hamar revancheren voor zijn teleurstellende WK Afstanden met een derde wereldtitel. 

Roest heeft inderdaad wat goed te maken. Waar hij twee weken terug als topfavoriet voor de wereldtitel op de vijf en tien kilometer naar Noord-Amerika afreisde, kwam hij op de hooggelegen baan in Salt Lake City niet goed voor de dag. Voor het WK Allround moest de 24-jarige titelverdediger de knop weer snel omzetten. "Natuurlijk denk je soms wel even terug, al krijg je op het moment dat je weer begint te trainen in Thialf met de jongens het plezier ook terug. Je kan er wel over blijven nadenken waarom het niet lukte, maar je gaat er toch niks meer aan veranderen. Dit zou gewoon een heel mooi weekend zijn om het seizoen goed af te sluiten."

Roest is volledig uitgeput na de 5000 meter op de WK Afstanden in Salt Lake City | Foto : Soenar Chamid

Of zijn mindere presteren in Noord-Amerika slechts een tijdelijke dip is geweest, zal dit weekend moeten blijken. Dat het op het hoogste podium opnieuw niet lukte om die status om te zetten in een wereldtitel geeft hem in aanloop naar het WK Allround wel wat twijfels. "In Salt Lake City voelde ik me niet heel slecht, alleen de wedstrijden wilden niet. Wat daar de reden van is geweest weet ik nu nog steeds niet helemaal. De trainingen gaan nu goed, maar dat gingen ze in Salt Lake ook. Dat geeft dus geen zekerheid op snelle tijden."

Onzekerheid
Twee weken later staat iedereen weer op nul. Elke kanshebber voor de wereldtitel heeft zo zijn eigen vraagtekens om zich heen hangen. Ted-Jan Bloemen moet de schade zien te beperken op de kortste afstanden, Sverre Lunde Pedersen haalt al het hele seizoen niet zijn niveau als gevolg van een fietsongeluk in september en Sven Kramer heeft een uitermate lastige week achter de rug door een ziektegeval in zijn familie.

Ook Roest heeft zo zijn twijfels over het toernooi van dit weekend. "Het is een lastig WK. Ik voel me goed, maar ik weet dat ik me in Salt Lake ook goed voelde en toen lukte het niet. Je wilt wel heel mooie dingen laten zien, maar je bent toch ook en beetje bang dat het gevoel van Salt Lake terugkomt." Te midden van die onzekerheid houdt Roest de moed erin. "Ik denk niet dat het iets blijvends is. Ik voel me nog steeds zoals ik me het hele seizoen voelde en heb de hoop dat het dit weekend weer gaat zoals het hoort te gaan."

Het podium van het WK Allround 2019 | Foto : Huub Snoep

Wat Roest vertrouwen zou moeten geven is het feit dat hij de afgelopen jaren altijd beter presteerde in een allroundtoernooi. "Het WK Allround gaat inderdaad vaak beter dan de WK Afstanden", bevestigt hij. "Over het algemeen gaat het allrounden heel goed en dat hoop ik ook dit weekend weer te laten zien. Ik put daar wel vertrouwen uit."

"Het is natuurlijk wel een heel ander weekend dan een toernooi als Salt Lake City", vervolgt hij. "Je rijdt toch vier afstanden binnen twee dagen en dat kan voor sommige jongens moeilijk zijn. Anderen gaan daar iets beter op en ik hoop dat ik een van hen ben. Je kunt het seizoen nooit meer helemaal goed maken, maar voor mijn eigen gevoel zou het wel lekker zijn als ik het hier weer iets beter doe. Dan geeft het mijn seizoen nog een beetje glans."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan