Tickets
Shop
Nieuws 01 feb 2020

Wereldtitel 500 meter voor Xandra Velzeboer

Xandra Velzeboer heeft zaterdag tijdens de WK Junioren in Bormio de wereldtitel op de 500 meter gepakt. De shorttrackster kwam met ruime voorsprong over de meet.

Vanuit de eerste startpositie pakte Velzeboer direct na de start de kop. Er ontstond nog niet meteen een gat, tot er achter haar wat tumult ontstond. De Canadese Florence Brunelle probeerde dat op positie twee nog wel dicht te rijden, maar Velzeboer reed op kop hard door. De Amerikaanse Corinne Stoddard maakte het podium compleet. 

Bij de mannen won Jens van 't Wout na een prachtige inhaalactie de B-finale. Het goud in de A-finale ging naar Jeong-min Lee uit Zuid-Korea, het zilver naar de Rus Vladimir Balbekov en het brons naar Long Sun uit China. 

Felle start
Eerder op de dag leverde de 1500 meter wel finaleplekken, maar nog geen medailles op voor Talent TeamNL. Van 't Wout kwam voor Nederland de baan in om de strijd om medailles op de 1500 meter aan te gaan. Ondanks een felle start kon hij het voor het Zuid-Koreaanse blok niet moeilijk maken. Tae-sung Kim pakte de titel, voor landgenoot Hyun-jun Ahn en de Chinese Tianyi Zhang. Van 't Wout werd zesde. Hugo Bosma reed in de B-finale lange tijd op de derde stek, maar kwam in de voorlaatste ronde ten val. Hij werd daarmee uiteindelijk veertiende.

Bij de vrouwen wist Velzeboer de B-finale te bereiken, waarin ze met twee ronden te gaan dapper de leiding pakte. Op de streep werd ze toch nog nipt voorbijgegaan door de Italiaanse Elisa Confortola, die luid applaus ontving van haar thuispubliek. Anne Floor Otter werd zesde in B-finale en daarmee dertiende in het klassement. De wereldtitel ging naar de Zuid-Koreaanse Geon-hee Kim, zij versloeg Brunelle uit Canada en Li Zuan uit China. 

Aan het einde van de dag wisten de relayvrouwen zich met gemak voor de finale te plaatsen. Georgie Dalrymple, Marijn Wiersma, Velzeboer en Otter lieten in de halve eindstrijd Zuid-Korea en Polen ruim achter zich. De mannenploeg, bestaande uit Teun Boer, Niels Kingma, Bosma en Van 't Wout, trok zich terug voor de halve finales. 

Klik hier voor het volledige programma en de uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan