In navolging van de Nederlandse vrouwenploeg heeft ook de mannenformatie van Oranje de wereldtitel geprolongeerd op de teamsprint. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans eindigde in Salt Lake City aanvankelijk achter Canada als tweede. De snelste ploeg werd een half uur na afloop echter alsnog gediskwalificeerd wegens een wisselfout. Een Canadees protest haalde niets uit.

Namens Nederland verschenen Dai Dai N'tab, Kai Verbij en Thomas Krol op het ijs. Vorig jaar in Inzell, bij de eerste strijd om de wereldtitel op dit nieuwe onderdeel, kwamen namens het winnende team Ronald Mulder, Verbij en Kjeld Nuis in actie. Het uiteindelijke zilver ging naar China, voor Noorwegen. Het favoriete Rusland werd in Salt Lake City uitgeschakeld door een valpartij bij kopman Pavel Kulizhnikov.

"Het voelt een beetje gestolen als ik eerlijk ben", begint Thomas Krol na het ophalen van zijn gouden plak. "Hij gaat de geschiedenisboeken in, maar het zal allemaal wel. Het is terecht, want zij maken een fout, maar het was niet dat wij daardoor sneller hadden gereden ofzo. We hebben ze gefeliciteerd met een fantastische rit, maar we gaan niet vol staan juichen. Dat is niet respectvol. Zij waren vandaag de beste, maar het is niet volgens de regels gegaan." 

De ploeg van bondscoach Geert Kuiper, die na zijn vertrek bij de KNSB coach werd van de Canadezen, kreeg de sanctie opgelegd na een verkeerde wissel. Bij het uitwaaieren in de voorlaatste bocht, van rijder nummer twee (Laurent Dubreuil), kwam de afmaker te vroeg binnendoor. Ondanks een verwoede poging om bij het uitkomen van de bocht nog een schaats naar voren te duwen mocht het niet baten. 

Als Team Canada de diskwalificatie niet had gekregen, was hun voorsprong op de Nederlandse ploeg een halve seconde. Waar oranje het dan laten liggen ten opzichte van hun Canadese collega's? "We reden helemaal niet slecht. We verliezen misschien iets teveel tijd in het begin. Verder hebben zij een hoge topsnelheid in de bochten. Zij wonen in Calgary en zijn deze snelheid gewend. Ik heb deze week nog geen Canadees of Amerikaan gezien die geen goede binnenbochten rijdt hier. Ik vind het zelf nog best wel spannend vaak, dus ik ben blij dat we zaterdag en zondag weer buitenbochten gaan rijden", verwijst hij naar zijn individuele afstanden. 

Dames
Eerder reden de Nederlandse schaatssters op de teamsprint een wereldrecord van 1.24,02. Namens Oranje waren Femke Kok, Jutta Leerdam en Letitia de Jong van de partij. Rusland eindigde als tweede (1.24,50) en Polen belandde op de derde plaats (1.25,37).

Vorig jaar in Inzell behoorden Leerdam en De Jong eveneens tot het kampioensteam. Femke Kok nam in Utah de plaats in van Janine Smit en pakt bij haar debuut dus meteen de wereldtitel: "Mooier kan eigenlijk niet, dus ik ben er heel blij mee", luidt het trots.

Het winnende drietal had in deze samenstelling dit seizoen nog niet gezamenlijk een officiële wedstrijd gereden, en de eerste gezamenlijke start vond pas plaats tijdens de ochtendtraining van de wedstrijddag. "Dat ging gelukkig meteen goed, dus dat is heel mooi. Ik denk wel dat we individueel allemaal goede rijders zijn en goed in elkaars slag kunnen rijden, en dat blijft op de teamsprint het belangrijkste punt."

Bekijk hier de volledige uitslagen. 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 28 feb om 16:07