Tickets
Shop
Nieuws 28 feb 2020

Nederlandse mannen op achterstand: 'We rijden hier achterstevoren'

Kjeld Nuis en Kai Verbij hadden zich de eerste dag van het WK Sprint heel anders voorgesteld. De twee Nederlanders spelen vooralsnog een bijrol in het klassement, met Verbij die er na twee afstanden het beste voorstaat. "Alles ging mis", concludeert Nuis gelaten.

Foto : Sander Chamid

Met zijn tijd van 1.08,73 was Nuis weliswaar de best geklasseerde Nederlander op de 1000 meter, van een rijder van zijn kaliber mag toch minstens het podium verwacht worden. Zeker als je zijn track record op het WK Sprint in ogenschouw neemt. Sinds 2016 was hij op elk sprint-WK de snelste op alle 1000 meters. In Hamar wist Shinhama die zegereeks te doorbreken door het baanrecord van Shani Davis uit de boeken te rijden. 

"Het was een heel slechte rit, echt heel slecht", benadrukt Nuis nog maar eens als hij zijn verhaal doet tegenover de pers. "Ik heb geen slag lekker geraakt. Als ik nu over rijd, rijd ik harder. Dat ik van die Japanner verlies, die meestal na 300 meter al moe is, zegt al genoeg." Na twee afstanden staat Nuis voorlopig negende in het klassement om de wereldtitel. De Japanners zetten vooralsnog de toon, met Shinhama voorop, en ook Laurent Dubreuil steekt nog goed in vorm. De Canadees won de 500 meter en haakte ook op de dubbele afstand zijn wagonnetje aan.

Foto : Soenar Chamid

Met een negende plek op de 500 meter en een achtste plek op de 1000 staat Verbij na de eerste dag zevende in het tussenklassement. "Het is een bijzondere uitslag", vertelt hij over de voorlopige tussenstand. De rijder van Team Reggeborgh is bezig aan een kleurloos seizoen, waarin hij weinig uitschieters kent. Tegenover de verzamelde pers klaagt hij over een gebrek aan snelheid in de bochten. "Dit is wel het niveau dat ik had verwacht dat ik zou halen, maar ik wil toch graag beter. Dit voelt niet als een voldane race voor mij dus het kan alleen maar harder gelukkig. Maar het is niet fijn om zo'n dag te hebben." 

Dat met name de Japanners het zo goed doen, vindt Verbij dan wel weer leuk om te zien. "Als half-Japanner is het wel leuk om een Japanse collega op nummer één te zien, al sta je daar het liefst zelf. Je merkt gewoon dat het niveau flink gestegen is. Normaal gesproken zit het allemaal heel erg dicht op elkaar, behalve Kuli dan. Het is een beetje een matig toernooi voor Nederland voor de mannen", stelt hij.

'Top vier is mogelijk'
Ook Nuis neemt geen blad voor de mond als het om de vorm van de Nederlanders gaat. "We rijden hier allemaal achterstevoren", zegt hij onomwonden. "Wat hebben we hier nou nog te zoeken? Ik wil heel graag nog de 1000 meter winnen en met dit niveau hier moet dat ook makkelijk lukken. Ik had ze hier gewoon moeten degraderen en dat geldt ook voor Kai en Pavel (Kulizhnikov, de Rus zegde even later af voor het vervolg van het WK, red.). We moeten niet hetzelfde rijden als Dubreuil en Shinhama. Wij moeten het verschil maken op de 1000 meter en als je dat niet doet, laat je het gewoon liggen. Dat is stom voor ons en lekker voor hen. Simple as that."

Waar Nuis zich echt richt op de 1000 meter, is Verbij is nog licht optimistisch over zijn podiumkansen in het klassement. Zijn achterstand op Yamato Matsui, die na het wegvallen van Kulizhnikov de derde plek bezet, bedraagt slechts 0,17 seconde. Op Kulizhnikov had de 25-jarige sprinter 0,37 seconde moeten goedmaken. "Top vier of vijf is wel mogelijk, ik zit nog dicht in de buurt. Morgen moet ik eerst nog twee goede afstanden rijden en dan kan ik hopelijk top drie rijden. Maar laten we wel realistisch zijn dat het best lastig is."

Meer informatie over het WK Allround & Sprint vind je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan