Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2020

Nederlanders succesvol bij Junior World Cup-finale in Minsk

De Nederlandse junioren hebben zich bij de World Cup-finale in Minsk flink in de prijzen gereden. Zowel individueel als op de teamonderdelen behaalden de Nederlanders vele successen. Bij de vrouwen werden alle onderdelen gewonnen, de mannen veroverden tweemaal brons. Volgende week wacht de junioren het WK in Tomaszów Mazowiecki.

Foto : International Skating Union

Marrit Fledderus zegevierde op beide sprintnummers. De jonge Friezin noteerde op de 500 meter 38.98 en bleef daarmee de Japanse Moe Kumagai (39,15) en Maud Lugters (39,90) voor. Op de 1000 meter klokte Fledderus 1.19,40. Lugters eindigde op de 1000 meter wederom als derde in een tijd van 1.19,99. Myrthe de Boer eindigde als zevende. Dankzij haar overwinningen won Fledderus op beide afstanden tevens de beker voor het eindklassement.

Robin Groot won met een persoonlijk record van 4.13,09 op de 3000 meter en was daarmee een paar seconden sneller dan landgenote Merel Conijn (4.17,59), die tweede werd. Voor Groot betekende dit haar derde overwinning op de 3000 meter (van de drie World Cups in totaal) en daarmee was ze logischerwijs ook de winnares van het klassement. Conijn wist op haar beurt de 1500 meter te winnen met een tijd van 2.02,33. 

Bij de mannen zegevierden Artem Arefyev (500 meter) en Stepan Chistiakov (1000 meter) op de kortste sprintafstanden. Arefyev, die dit seizoen ook al World Cups bij de senioren heeft gereden, noteerde een razendsnelle tijd van 35,22. Chistiakov was op de 1000 meter de snelste in een tijd van 1.11,05. Jarle Gerrits eindigde op beide afstanden als beste Nederlander op de negende en zesde plaats. Op de 1000 meter noteerde hij een nieuw persoonlijk record van 1.11,87. Kai in 't Veld reed 1.12,06 en werd daarmee zevende. Stefan Westenbroek werd bij zijn wereldbekerdebuut dertiende in 1.12,92. 

Vergeer, Gerrits en Van Workum (vlnr) op de ploegenachtervolging | Foto : International Skating Union

Op de 3000 meter viel Yves Vergeer net buiten het podium. Met een tijd van 3.53,64 eindigde hij als vijfde, twee plaatsen voor landgenoot Jordy van Workum, die een tijd van 3.55,94 realiseerde. Daniil Aldoshkin was de snelste op deze afstand. De Rus klokte 3.48,36 en was daarmee maar één seconde langzamer dan het baanrecord van Patrick Roest. Aldoshkin won tevens het klassement; Van Workum was op de vierde plek de beste Nederlander. De 1500 meter werd gewonnen door de Noor Peder Kongshaug in 1.48,78, Kai in 't Veld was de enige Nederlander op de twaalfde plaats (1.53,11). 

Op de ploegenachtervolging grepen beide Nederlandse teams een medaille. De Nederlandse vrouwen, met Robin Groot, Myrthe de Boer en Merel Conijn, waren ruim drie seconden sneller dan de nummer twee Rusland en stelden het klassement veilig. De Nederlandse mannen, met Jordy van Workum, Yves Vergeer en Jarle Gerrits, moesten anderhalve seconde toegeven op de winnaars uit Rusland en ruim een seconde op Japan. In het gecombineerde klassement met de teamsprint eindigde Nederland als derde.

Het weekend in Minsk werd afgesloten met de mass start. Bij de vrouwen startte Conijn zonder teamgenoten, maar dat weerhield de rijdster van het RTC Noordwest niet om de gouden medaille te pakken. Bij de mannen was er brons voor Vergeer. Het goud ging in die wedstrijd naar Tsubasa Horikawa, die zijn landgenoot Motonaga Arito achter zich hield. 

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan