Tickets
Shop
Nieuws 14 feb 2020

Nederlanders stellen teleur op langste afstand

Foto : Soenar Chamid

Waar de Canadese mannen hoogtij vieren op de lange afstanden beleefde de Nederlandse ploeg vrijdag een teleurstellende dag. Drievoudig kampioen en titelverdediger Jorrit Bergsma moest genoegen nemen met de vierde plaats (12.48,45). Patrick Roest, klassementsleider in de World Cup, kwam niet verder dan de achtste plek (13.03,90).

Patrick Roest zat er na zijn race verslagen bij, ineengedoken en met de handen in het haar. Na het debacle op de vijf kilometer van een dag eerder kon hij ook geen potten breken op de tien kilometer. Waar er opvallend genoeg drie van de twaalf rijders besloten hun tien kilometer voor de finish te staken, besloot Roest hem wel gewoon uit te rijden. "Je wilt toch een tijd zetten en je hoopt natuurlijk dat je nog een tweede leven krijgt, zoals ik dat in Astana had, maar dat gebeurde niet. Dan is het knokken tot het einde."

"Als ik gewoon rondloop voelt het goed, het ijs op voelt goed, maar na een paar rondjes rijden willen de benen niet meer", luidt het teleurgesteld. Een verklaring daarvoor heeft hij nog niet. "Dat is een heel vervelend gevoel. Ik wilde er alles uithalen wat erin zat, maar het wilde niet." 

Of hij de afgelopen tijd met alle World Cups en kampioenschappen in eigen land misschien teveel hooi op zijn vork heeft genomen? "Het ging het hele seizoen goed, ik heb veel World Cups gereden en alles gewonnen", luidt het. "In Calgary voelde ik wel dat het heel moeilijk was, maar het was alsnog goed genoeg voor de overwinning. Het gat met nu is ineens zo groot, ik snap niet waar die klap vandaan komt."

Voor Roest staat er de rest van het toernooi nog een 1500 meter en mogelijk team pursuit op het programma. Wat we daar nog mogen verwachten? "Mijn twee beste afstanden zijn nu geweest, en dat ging niet heel goed, dus we gaan het zien." 

Vliegend rondebord
De onttroonde Bergsma leek in de derde rit op weg naar een verbetering van zijn persoonlijke record (12.41,98). In de laatste drie ronden ging de 34-jarige Fries echter helemaal stuk. Coach Jillert Anema zag de ineenstorting van Bergsma vertwijfeld aan. Uit pure onmacht sloeg hij zijn rondebord bijna kapot op de vangkussens. Op de 5000 meter stelde Bergsma donderdag ook al teleur met een achtste plek. 

Bergsma had begrip voor de boze reactie van Anema. "Hij baalt, ik baal, we balen allemaal", verzuchtte hij bij de NOS. "Ik slaap hier slecht en misschien ben ik daardoor net niet scherp genoeg. Mogelijk heeft het ook te maken met het schaatsen op hoogte. Dat heb ik waarschijnlijk toch iets minder onder de knie dan de andere jongens. Nou ja, snel de knop omzetten en dan maar hopen dat de massastart op zondag nog wel goed afloopt."

Klik hier voor de volledige uitslagen

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan