De WK Junioren in het Poolse Tomaszów Mazowiecki zijn voor Nederland voortvarend begonnen. Op de openingsafstand van het toernooi, de 500 meter, behaalde topfavoriete Femke Kok meteen haar eerste gouden medaille. Op de 1500 meter was Robin Groot de Friezin te snel af.

Met een tijd van 38,49 was Kok veruit de beste op de 500 meter. Haar naaste belager was Moe Kumagai uit Japan, die 39,14 noteerde. Groot maakte het Nederlandse feestje compleet door met 39,86 op de derde plaats te eindigen. Een domper was er echter ook. Marrit Fledderus kwam direct na de start ten val. De Friezin maakte vooraf grote kans op een medaille, aangezien ze vorige week nog de afstandszege en eindoverwinning in de Junior World Cup op de 500 meter pakte. De 18-jarige sprintster probeerde nog snel op te krabbelen, maar dat lukte haar niet. Ze zou de wedstrijd uiteindelijk niet uitrijden. 

Op de 1500 meter waren de rollen voor Kok en Groot omgedraaid. Groot reed in de voorlaatste rit een knappe tijd in 2.01,04 en Kok mocht in de laatste rit die tijd nog proberen te verbeteren. De 19-jarige sprintster ging voortvarend van start en had op de doorkomst van 700 meter bijna een seconde voorsprong. In de twee slotronden moest ze die echter weer inleveren. Met 2.01,28 kwam ze net te kort voor het goud. Het brons ging eveneens naar Nederland. Eerstejaars A-juniore Merel Conijn had aan 2.02,71 ruim voldoende om Momoka Horikawa voor te blijven. 

Robin Groot | Foto : International Skating Union

Naast de uitslagen per afstand wordt er dit weekend ook een allroundklassement opgemaakt. Namens Nederland doen Groot en titelverdediger Kok mee aan die strijd. Dankzij hun snelle tijden op de 500 en 1500 meter slaan ze al een grote slag in het gevecht om de eindzege. Hun naaste belager is de Canadese Alexa Scott, die op de 1000 meter al drie seconden moet goedmaken op Groot en 5,5 op Kok.

Japans feestje
De Nederlandse sprinttop bij de mannen moest het op de 500 meter afleggen ten opzichte van de concurrentie. Jarle Gerrits reed met 36,14 naar de zesde tijd, een evenaring van het persoonlijk record dat hij reed bij zijn debuut op de NK Afstanden in december. Stefan Westenbroek eindigde twee plaatsen achter Gerrits met 36,31, nadat hij een snelle opening van 9,8 seconden op de klok had gezet. De winst ging enigszins verrassend naar de Japanner Katsuhiro Kuratsubo. Met 35,27 was hij slechts drie duizendsten sneller dan Artem Arefyev, die dit seizoen op World Cup-niveau bij de senioren al indruk maakte. Wataru Morishige reed met 35,34 naar het brons. 

Ook op de 1500 meter was het een Japanner die er met het goud vandoor ging. Tsubasa Horikawa was met 1.49,48 bijna vier tienden sneller dan zijn Russische opponent Stepan Chistiakov. Titelverdediger Jae Won Chung moest dit jaar genoegen nemen met de bronzen medaille. De Nederlanders konden net als vorig jaar op de 1500 meter geen potten breken. Kai in 't Veld was de best geklasseerde op de veertiende plek met 1.53,77. Harm Visser werd zestiende met 1.54,27. Klassementstroef Gerrits kwam bij de start ten val en zag daarmee een goede klassering wegvallen.

In het allroundklassement gaat Chistiakov aan de leiding met 1,3 seconde voorsprong op Chung. Pavel Taran is de tweede Rus die op podiumkoers ligt na de openingsdag in Polen. Een van de andere kanshebbers op het goud, de Noor Peder Kongshaug, kwam op de 500 meter ten val en is uitgeschakeld voor een topklassering. Nederland kan een goede eindklassering eveneens vergeten, aangezien Gerrits de enige was die op alle afstanden in actie zou komen. Jordy van Workum, vorig jaar nog zevende in de rangschikking, werd vooraf beschouwd als medaillekandidaat, maar moest zich deze week ziek terugtrekken. Zijn vervanger Visser rijdt naast de massastart en de ploegenachtervolging enkel de 1500.

Bekijk hier de volledige uitslagen.