Tickets
Shop
Nieuws 08 feb 2020

Kerkhoff wint titel voor thuispubliek: 'Blij dat ik het hier heb laten zien'

Na haar overwinning bij de junioren B van vorig jaar heeft Bente Kerkhoff op haar thuisbaan in Hoorn zaterdag de nationale marathontitel veroverd bij de junioren A. De vrouw uit Oostwoud was Roos Markus en Brit Qualm te snel af in de massasprint. "Het is wel een opluchting eigenlijk", vertelt Kerkhoff blij.

Foto : Hidde Muije

In het peloton merkte Kerkhoff dat zij door het peloton als een gevaarlijke rijdster werd beschouwd. Vorig jaar werd ze al overtuigend kampioen bij de junioren B en de overstap naar de A's ging haar dit seizoen goed af. Op haar thuisbaan in Hoorn wilde ze zich graag laten zien. "Je weet dat je kans maakt. Je wilt toch winnen op je thuisbaan met alle supporters die er komen. Dat maakt het eigenlijk alleen nog maar lastiger, maar daar moet je je maar overheen zetten. Je weet dat je het kan, dus je wilt het ook laten zien."

De wedstrijd over 35 ronden kende een aantal aanvalspogingen, maar voor het grootste deel van de koers bleef het vrouwenpeloton gesloten. Met name Dewi Nicolai was namens Bewustwinkelen.nl/TEKLAB de vrouw die het peloton bij elkaar hield. In de finale deed Femke Mossinkoff nog een dappere poging om een massasprint te ontlopen, maar de dame van BlueDune kon niet meer wegkomen uit het peloton. Kerkhoff zette vervolgens zelf de sprint aan bij het ingaan van de laatste ronde en hield stand tot aan de streep. 

"Het was best lastig vandaag", geeft Kerkhoff aan. "Het maakt je rol als rijder wel anders. Op het moment dat ik iemand liet gaan, bleef iedereen kijken. En als ik wel ergens bij zat, ging het hele peloton achter mij aan. Dat maakt je koerstactiek anders, want je wilt nog steeds winnen. Je kunt niet alles eruit gooien door te gokken op een aanval. Ik wil best meerijden in een aanval, maar dan moet het wel kansrijk zijn."

In de eindsprint hield Kerkhoff de touwtjes stevig in handen. "Ik wilde zelf de controle houden. Als ik wacht totdat zij gaan, kan ik opgesloten raken. Ik had geen zin om zoveel risico te lopen, dus wilde ik hem zelf aan gaan. Al met al ben ik blij dat ik het hier heb laten zien." Met haar tweede titel op rij heeft ze volgend jaar de kans om drie op een rij te pakken. "Ik ga me ook nog steeds richten op de langebaan, maar ik ga mijn titel zeker weer verdedigen. Dan heb ik de laatste ook", lacht ze.

Topfavoriete Vijn zegeviert
Bij de junioren B was er maar één topfavoriet: Evelien Vijn. De 17-jarige rijdster van Bewustwinkelen.nl/TEKLAB maakte dit seizoen al indruk met razendsnelle tijden op de langebaan en knappe prestaties in de Topdivisie van het marathonschaatsen. In de wedstrijd over 25 ronden nam ze ook zelf het initiatief door mee te springen met een kopgroep van in totaal vijf rijdsters. Chloé Hoogendoorn, Veerle van Koppen, Laura Qualm en Evi Gelling waren haar medevluchters. 

In de finale moest Qualm afhaken, maar de overige vier rijdsters konden het uitvechten voor de overwinning. Daarin was het Vijn die op haar thuisbaan met afstand de overwinning greep, voor Hoogendoorn en Van Koppen. 

Opnieuw winst voor Koot
Bij de junioren C ging de overwinning naar Patricia Koot. Sofia Schilder tekende in de wedstrijd over 15 rondjes voor de eerste aanval, maar het was Sanne Oosterwijk die haar voorbij stak en rondenlang voor het peloton uit reed. Pas op de laatste meters werd zij bijgehaald door Koot, die vorige week nog Nederlands kampioen allround werd. Oosterwijk hield stand voor het zilver, Marieke de Vries eindigde op de derde plaats. 

Uitslag pupillen A: 1. Angel Daleman; 2. Maaike Koelewijn; 3. Marit Damen
Uitslag pupillen B: 1. Maud Blokhorst; 2. Willeke Bouwhuis; 3. Freya Goerres

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan