De Japanse dames prolongeerde vrijdag hun wereldtitel op de ploegenachtervolging. Het team van coach Johan de Wit reed in Salt Lake City naar een nieuw wereldrecord van 2.50,76. De Nederlandse dames grepen het zilver (2.52,65), Canada pakte brons (2.53,62).

Namens Japan verschenen Miho Takagi, Nana Takagi en Ayano Sato op het ijs. Het drietal domineerde de afgelopen jaren op de team pursuit, maar leken dit seizoen na wat wissels in de samenstelling kwetsbaarder. In de Utah Olympic Oval was het wonderteam echter weer compleet en ze verbeterde hun eigen wereldrecord met een tiende van een seconde. 

"We zijn heel blij", lacht Takagi, die het wereldrecord naar eigen zeggen wel had zien aankomen. "Iedereen is beter geworden sinds de laatste World Cup in Nagano, dus ik dacht al dat het snel zou gaan."

Over de snijvrije pakken, die inmiddels reglementair verplicht zijn op de teamonderdelen, is de Japanse minder te spreken. "Het zit niet lekker en het is zwaarder, dat maakt het een stukje moeilijker." Toch kan het ook met die snijvaste pakken nog ietsje harder de volgende keer, want volgens Takagi was het team iets te snel vertrokken. Het verschil tussen de eerste en laatste ronde was te groot. "Het ging goed, maar de volgende keer zullen we proberen dat gat kleiner te houden", besluit ze. 

Slotfase
Namens Oranje kwamen Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Melissa Wijfje in actie. Dit drietal won vorige maand de Europese titel op dit onderdeel. In de laatste WK-rit tegen Canada was het Nederlandse team halverwege de recordtijd van Japan tot op 0,1 seconde genaderd. In de slotfase liep het verschil met de olympisch kampioen toch nog flink op.

Klik hier voor de volledige uitslagen

 

 

 

Door Maayke Grootscholten - Laatste update op 15 feb om 17:00