Tickets
Shop
Nieuws 03 feb 2020

Japanse toppers Uno en Kihira komen naar Challenge Cup / NK kunstrijden in Den Haag

Met de Japanse kunstrijders Shoma Uno en Rika Kihira als absolute toppers is de Challenge Cup in Den Haag (20 tot en met 23 februari) weer verzekerd van een ijzersterk deelnemersveld. Het evenement in De Uithof valt samen met de KPN NK Kunstrijden, waarin de Nederlandse toprijders met elkaar strijden om de nationale titels.

Foto : International Skating Union

De Challenge Cup is een internationale wedstrijd waarin jonge, aanstormende talenten (vanaf 10 jaar) tot en met de senioren de kans krijgen zich op mondiaal niveau te meten met hun mede-atleten. Voor veel rijders is deze ISU-wedstrijd nog een moment om zich te kwalificeren voor de ISU WK Kunstrijden, van 16 tot en met 22 maart in Montréal, Canada.

Om die reden staan straks absolute wereldtoppers op het ijs van De Uithof. Shoma Uno won zilver bij de Olympische Spelen van 2018, werd twee keer vicewereldkampioen en eindigde vorig seizoen als vierde op het WK. Zijn landgenote Rika Kihira leverde vorig seizoen eenzelfde prestatie bij de dames, zij geldt als een van de beste rijdsters van Japan.

Verdubbeling
De Challenge Cup kreeg dit jaar zo veel aanmeldingen, dat het aantal deelnemers verdubbeld is naar tweehonderd. Op die lijst staan bij de vrouwen onder anderen de Finse Emmi Peltonen en Mae Berenice Meite uit Frankrijk, die vorige week beiden top-10 reden bij de EK in Graz. Bij de mannen hebben zich ingeschreven: de Duitsers Paul Fentz, Jonathan Hess en Kai Jagoda, en uit Israël Oleksii Bychenko en Daniel Samohin.

Interessant wordt de krachtmeting die het Nederlandse paar Michel Tsiba/Daria Danilova zal krijgen met internationale toppers als Miriam Ziegler/Severin Kiefer (Oostenrijk) en Minerva Hase/Nolan Seegert (Duitsland). Zij nestelden zich in Graz in de top-5. Tenslotte komen er nog diverse aanstormende talenten uit Japan, van wie de advanced novice Momoka Hatasaki als grootste belofte voor de toekomst geldt.

Spannende strijd
De Nederlandse toppers zullen tijdens deze Challenge Cup strijden om de nationale titels. Bij de vrouwen debuteert Lenne van Gorp bij de senioren, zij gaat de strijd aan met regerend kampioene Niki Wories en Kyarha van Tiel. Die laatste versloeg ze afgelopen weekend tijdens de Ice Challenge in Hasselt. Thomas Kennes kan voor de zesde keer NK-goud winnen. Spannend wordt de strijd bij de junioren met Lindsay van Zundert, Dani Loonstra, Isabella Smit en Mikai van Ommeren als grootste favorieten. Van Ommeren won vorig jaar in de Challenge Cup brons bij de advanced novice.

Ook bij de advanced novice zal het dit jaar een zeer enerverend nationaal kampioenschap worden met deelnemers als Julia van Dijk (zilver in 2019), Lilia Lupanova (winnares van de afgelopen Challenge Cup bij de basic novice), Emilie Schop (regerend Nederlands kampioene bij de basic novice), Melissa Hopman, Eline Seuren en Jolanda Vos.

Jeugd
De Challenge Cup past goed in de ambitie om het Nederlandse kunstrijden op olympisch niveau te krijgen en de sport onder de aandacht te brengen van een groot Nederlands en internationaal publiek. Daarnaast biedt het evenement een uitstekende kans om ook de (Haagse) schooljeugd kennis te laten maken met het kunstrijden.

Dat laatste gebeurt via clinics in de week voorafgaand aan de Challenge Cup. Ruim duizend leerlingen van elf basisscholen zullen van 10 tot en met 14 februari deelnemen aan deze clinics, die worden verzorgd door vrijwilligers van de  kunstrijverenigingen IJSFUN, Holland Ice Academy en Houtrust. Studenten van het ROC Mondriaan bieden ondersteuning.

De ticketverkoop voor de Challenge Cup/NK Kunstrijden is al begonnen via schaatsen.nl/tickets. Voor actuele informatie kun je hier terecht. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan