Tickets
Shop
Nieuws 18 feb 2020

Heather Bergsma hangt schaatsen definitief aan de wilgen

Heather Bergsma keert niet meer terug als langebaanschaatsster. De 30-jarige Amerikaanse kwam voor het laatst in actie tijdens de Olympische Spelen van 2018, waar ze op de achtervolging een bronzen medaille veroverde. In oktober van dat jaar werd ze voor het eerst moeder, van zoon Brent. De vrouw van Jorrit Bergsma heeft de Amerikaanse schaatsbond nu laten weten definitief te stoppen.

Foto : Sander Chamid

"Naast het deelnemen aan de Olympische Spelen was het mijn grootste droom om moeder te worden. Daar ben ik echt blij mee. Ik heb twee jaar de tijd genomen om te kijken hoe ik me voelde. Ik heb zojuist besloten dat ik het heel leuk vind om thuis te blijven en al mijn tijd met Brent door te brengen", zegt ze op de website van de Amerikaanse schaatsbond.

Bergsma won bij de WK Afstanden drie titels, op de 500 meter (in 2015), de 1000 meter (2017) en de 1500 meter (ook 2017). In 2013 werd ze wereldkampioene sprint. Op de Olympische Spelen van 2018 eindigde ze als achtste op de 1000 en 1500 meter, op de ploegenachtervolging pakte ze samen met Carlijn Schoutens, Brittany Bowe en Mia Kilburg-Manganello een unieke bronzen medaille voor de Verenigde Staten.

De prestatie die haar het meest bij zal blijven is het wereldrecord op de 1500 meter, dat ze reed op 21 november 2015. Brittany Bowe had de week daarvoor al het tien jaar oude record van Cindy Klassen verbroken, maar Bergsma (toen nog Richardson geheten) deed er in Salt Lake City nog een schepje bovenop. In een rechtstreeks duel met Bowe was ze bijna driekwart seconde sneller dan haar vriendin en rivale. Haar tijd van 1.50,85 zou blijven staan totdat Miho Takagi vorig jaar bij de World Cup-finale de eerste en vooralsnog enige vrouw werd die op de 1500 meter onder de 1.50 heeft gereden (1.49,83).

Na de Olympische Spelen maakte het koppel Bergsma bekend in verwachting te zijn. In oktober 2018 beviel Heather van Brent, waarna ze liet weten wel de training weer op te willen pakken. Begin dit seizoen maakte ze in de kleuren van Royal A-ware kort haar rentree als marathonschaatsster. In de weinige wedstrijden waar ze aanwezig was, stapte ze echter al vroeg uit de wedstrijd. 

"Ze kan terugkijken op een fantastische carrière", vertelt Jorrit. "Ze is de enige vrouw die wereldtitels heeft behaald op de 500, 1000 en 1500 meter én het WK Sprint. Ze heeft geweldige races gereden en geweldige wereldrecords. Ik ben heel trots op haar carrière en natuurlijk haar bronzen medaille op de Olympische Spelen. Ze had een groot aandeel in die medaille. Ik heb van die wedstrijden genoten en ben trots op haar prestaties."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan