Tickets
Shop
Nieuws 24 dec 2020

Wat moet je weten over het WK Kwalificatietoernooi?

Net als de afgelopen jaren wordt er geschaatst tussen Kerst en nieuwjaar. Dit jaar is dat niet anders, al is de setting waarin dat gebeurt totaal onvergelijkbaar met normaal. Wie gaan dit weekend het beste met de druk om en weten zich tijdens het WK Kwalificatietoernooi te plaatsen voor de internationale wedstrijden? Schaatsen.nl blikt vooruit.

Foto : Soenar Chamid

Historie
Schaatsland Nederland geniet een grote status als het gaat om kwalificatiewedstrijden. Voor ieder seizoen belegt de selectiecommissie van de KNSB meerdere vergaderingen om een zo eerlijk mogelijke kwalificatiereeks neer te zetten: van de Holland Cups tot de NK Afstanden en zo verder tot de wereldkampioenschappen. Dit jaar is dat niet anders, al heeft de coronapandemie wel het volledige selectieproces in de war geschopt. 

Waar normaal gesproken tussen Kerst en nieuwjaar de NK Afstanden op het programma staan, wordt nu een WK Kwalificatietoernooi verreden. Het concept is vergelijkbaar met de afgelopen olympische seizoenen, toen de NK Afstanden ook aan het begin van het seizoen werden verreden. In de kerstvakantie werd toen een olympisch kwalificatietoernooi (OKT) afgewerkt. De spanning bij deze wedstrijden is torenhoog, soms nog hoger dan op de Olympische Spelen. Dai Dai N'tab bezweek in 2017 onder de druk en werd na twee valse starts gediskwalificeerd, terwijl Michel Mulder in 2013 in het oude Thialf boven zichzelf uitsteeg en een fabuleuze 500 meter reed. 

De 34,31 die Mulder tijdens het OKT in 2013 reed was jarenlang het baanrecord in Thialf

Wat staat er op het spel?
Dit jaar is er geen ingewikkelde matrix voor olympische tickets, maar liggen er 'gewoon' tickets voor de World Cups en de WK Afstanden klaar voor de snelste rijders per afstand. De beste drie rijders mogen naar de WK, de eerste vijf per afstand mogen de twee wereldbekerwedstrijden in Heerenveen rijden. Op de 5000 meter voor vrouwen en de 10.000 meter voor mannen zijn geen wereldbekerplekken te verdienen en plaatsen enkel de eerste twee rijders zich voor de WK Afstanden. De rijders voor de ploegenachtervolging en de mass start worden geselecteerd door bondscoach Jan Coopmans.

Schuilt er dan helemaal geen addertje onder het gras? Toch wel. Vanwege de diskwalificaties van Thomas Krol (hinderen) en Patrick Roest (vergeten armband) bij de vorige WK Afstanden in Salt Lake City mist Nederland op de 1000 meter en de 5000 meter bij de mannen nog een startplek. In principe zijn enkel de snelste twee mannen op deze afstand na het WK Kwalificatietoernooi al zeker van de WK Afstanden. De laatste startplekken moeten veilig gesteld worden bij de komende World Cups in Heerenveen. Ook op de mass start moeten de mannen in de wereldbekers nog een extra startplek zien te veroveren. Bij de vrouwen zijn alle startplekken al wel behaald. 

De eerste internationale krachtmeting in de Heerenveense schaatsbubbel wordt het EK Allround & Sprint. Ook voor deze wedstrijden zijn dit weekend tickets te verdienen. De eerste plekken werden al verdeeld bij de NK's in november, de laatste twee worden dit weekend vergeven aan de beste rijders in een klassement over 1500 en 3000 meter (vrouwen) en 1500 en 5000 meter (mannen) voor allround. Voor de sprint tellen de snelste 500 meter en de 1000 meter mee. Patrick Roest en Antoinette de Jong zijn als Nederlands kampioen allround al zeker van het EK, Hein Otterspeer en Jutta Leerdam hebben al een ticket voor het EK Sprint op zak. 

Wie zijn jouw favorieten? Vul de poll in!

De favorieten
Bij de vrouwen lijkt het op de kortste afstanden net als op het Daikin NK Sprint tussen Femke Kok en Jutta Leerdam te gaan. De derde plek is op deze afstanden dus het interessantst. Met een goede rit zouden Michelle de Jong, Marrit Fledderus of Dione Voskamp zich zomaar kunnen plaatsen voor het WK. Jorien ter Mors en Suzanne Schulting maken ook grote kans om zich te plaatsen op zowel de 500 als de 1000 meter. 

Op de langere afstanden ligt de strijd volledig open. Met slechts drie WK-plekken zal een aantal dames komend weekend zeker teleurgesteld gaan worden. Jorien ter Mors, Ireen Wüst, Melissa Wijfje, Antoinette de Jong en Irene Schouten zullen allemaal op de 1500 meter het WK willen rijden. Op de langste afstanden zullen naast Wijfje, De Jong en Schouten ook Reina Anema, Carlijn Achtereekte en Esmee Visser zich in de strijd mengen.

Suzanne Schulting verraste met brons op het Daikin NK Sprint | Foto : Sander Chamid

Bij de mannen belooft het ook behoorlijk spannend te worden. Dai Dai N'tab en Ronald Mulder hebben hun ogen gericht op de 500 meter, maar ook Kai Verbij en Hein Otterspeer kunnen op die afstand goed uit de voeten. Lennart Velema, Wesly Dijs, Thomas Krol en Kjeld Nuis maken meer kans op de 1000 meter, maar zouden op de kortste afstand zomaar uit hun slof kunnen schieten. 

Krol, Nuis en Dijs zijn ook de mannen die het op de 1500 meter moeten doen. Dijs, die op de NK Afstanden het brons pakte, zou met eenzelfde prestatie voor het eerst naar het WK gaan. Patrick Roest en Koen Verweij maken ook reële kans op een WK-plek. Tijmen Snel en Marcel Bosker zijn outsiders die met een sterke rit de gevestigde 'milers' kunnen verrassen. De twee langste afstanden zullen een strijd opleveren tussen Roest, Bosker, Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Marwin Talsma

Hét duel van het Daikin NK Allround: Roest tegen Talsma op de 10.000 meter | Foto : Soenar Chamid

Hoe kun je het volgen?
Het toernooi is het hele weekend te volgen via de live-uitzendingen van de NOS op NPO 1 of via de livestream op NOS.nl en schaatsen.nl/live. Uiteraard houden we je ook via schaatsen.nl op de hoogte van de uitslagen en het laatste nieuws. 

  • Zaterdag 26 december: televisie NPO1 (13.15-16.41 uur), livestream nos.nl en NOS-app (13.15-16.41 uur), NPO Radio 1 en schaatsen.nl/live.
  • Zondag 27 december: televisie NPO 1 (13.10-17.50 uur), livestream nos.nl en NOS-app (14.00-17.19 uur), NPO Radio 1 en schaatsen.nl/live.
  • Maandag 28 december: televisie NPO 1 (13.10-17.34 uur), livestream nos.nl en NOS-app (13.10-17.34 uur), NPO Radio 1 en schaatsen.nl/live.

Programma

  • Zaterdag 26 december va. 12.30 uur: 500m mannen, 1500m vrouwen, 5000m mannen.
  • Zondag 27 december va. 14.00 uur: 500m vrouwen, 1500m mannen, 3000m vrouwen, mass start mannen.
  • Maandag 28 december 12.50 uur: 5000m vrouwen, 10.000 mannen, 1000m vrouwen, 1000m mannen, mass start vrouwen.

Alle informatie over het WK Kwalificatietoernooi vind je op onze speciale toernooipagina


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan