Tickets
Shop
Nieuws 07 dec 2020

Topschaatsers hekelen ijskwaliteit in Thialf

Onder anderen Sven Kramer, Ireen Wüst, Thomas Krol en Koen Verweij hebben maandag in De Telegraaf forse kritiek geuit over de kwaliteit van het ijs in Heerenveen. Volgens de Nederlandse topschaatsers is de maat vol. Ook de KNSB ziet de zorgen toenemen en is in gesprek hierover met Thialf.

Foto : Soenar Chamid

De Nederlandse schaatsers hebben in dit aangepaste seizoen al drie NK's achter de rug in Thialf en met het WK Kwalificatietoernooi in het vooruitzicht, gevolgd door de grote internationale toernooien, luiden zij de noodklok. "Je kunt het de ijsmeesters niet eens kwalijk nemen, want ze zijn allemaal nieuw. Ze doen hun best, maar het ontbreekt hen aan de kennis en kunde", zegt Wüst. Koen Verweij ziet een verschil met de afgelopen jaren. "We kunnen momenteel niet spreken van constant goed ijs."

De zorgen over de ijskwaliteit in Thialf zijn niet nieuw en werden ook al eerder geuit. Sinds het vertrek van ijsmeester Beert Boomsma is er kritiek op de mensen die het stokje hebben overgenomen. In een e-mail naar de raad van commissarissen van Thialf omschrijft Kramer de situatie als 'totaal uit de hand gelopen'. De rijder van Team Jumbo-Visma noemt de flinke bezuinigingen die doorgevoerd zijn om het ijsstadion te redden als voornaamste oorzaak. 

Gesprek
Volgens Kramer hebben de mensen die momenteel op de Zamboni's zitten 'geen idee wat ze moeten doen'. "Ze denken dat het slechts dweilen van het ijs is, maar dat vergt veel knowhow: hoe diep de messen erin moeten, hoeveel water er op de bovenlaag moet komen en wat de temperatuur moet zijn", aldus de 34-jarige Fries. Volgens teamgenoot Krol worden er bij het dweilen van de ijsvloer soms hele stukken overgeslagen of belandt er een grote hoop sneeuw op het ijs.

Bij de KNSB, die het meeste ijs afneemt in Heerenveen, worden de zorgen van de schaatsers gedeeld. Technisch directeur Remy de Wit herkent het probleem en heeft het ook al eerder aangegeven. Komende week gaat de schaatsbond weer in gesprek met Thialf hierover. "We hebben een meerjarencontract met de accommodatie van die ijs van topkwaliteit moet leveren die onze topschaatsers nodig hebben en ook mogen verwachten. Deze kwestie is niet van gisteren."

Thialf-directeur Marc Winters liet in een reactie weten dat hij de kritiek van Kramer herkent. "Dat is goed, want dat houdt ons scherp. Als wij een 10 willen hebben, streeft Sven naar een 10,5. (...) Maar het blijft lastig, ijs, wetende dat je sprinters hebt en allrounders. De beleving kan verschillen." 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan