Tickets
Shop
Nieuws 17 dec 2020

Start marathonseizoen verder uitgesteld, NK op 1 januari gaat niet door

De start van het marathonschaatsseizoen is opnieuw uitgesteld. De NK op kunstijs, die op 1 januari zouden worden verreden in Alkmaar, gaan definitief niet door. Het peloton blijft sowieso tot 19 januari aan de kant.

Foto : Soenar Chamid

Een verzoek van de KNSB om het marathonschaatsen toe te voegen aan de lijst met topsportcompetities is door het ministerie van VWS afgewezen. Vorige week werd bekend dat in een reeks (team)sporten, zoals basketbal, hockey en volleybal, de topcompetities mochten worden hervat. Marathonschaatsen was een bespreekgeval.

De KNSB had al een alternatieve kalender klaar om de wedstrijden te kunnen hervatten. Ook waren coronaprotocollen opgesteld om dit veilig te laten plaatsvinden. Vandaag kwam echter het bericht dat dit alles niet doorgaat. En dus is het voor de marathonschaatsers wachten tot het kabinet een nieuwe update bekendmaakt.

Frusterend
De consequentie hiervan is dat de marathonschaatsers in elk geval tot 19 januari geen wedstrijden kunnen rijden. Slechts een aantal rijders die ook op de langebaan bij de (wereld)top horen, kan deelnemen aan de reeks langebaanwedstrijden in Thialf. Die begint met het WK Kwalificatietoernooi, van 26 tot en met 28 december.

"We hadden goede hoop dat onze marathonschaatsers, ook echte topsporters, weer snel aan de slag zouden kunnen. Het is frustrerend dat dat niet is gelukt", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Maar in de huidige tijd is dit wat het is. Voor de maatregelen van het kabinet hebben wij alle begrip. Laten we hopen dat we het virus samen snel de kop in kunnen drukken."

De KNSB bereidt zich nu voor op een kort en krachtig marathonseizoen, dat vanaf 19 januari van start kan gaan, mits het ministerie dit toestaat. Door het kabinetsadvies om buitenlandse reizen tot half maart te schrappen gaan de wedstrijden op het natuurijs van de Oostenrijkse Weissensee definitief niet door. De wedstrijden in het Zweedse Luleå vinden, als de coronapandemie dat toestaat, mogelijk in de tweede helft van maart plaats.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan