Tickets
Shop
Nieuws 25 dec 2020

Speaker Jannes Mulder in de 'holdstand': 'Geen koersen maakt het leven wel even anders'

Het is andere jaren iedere zaterdagavond een feestje, als het complete marathonpeloton van ijsbaan naar ijsbaan trekt om daar strijd te leveren. Nu is het al maanden stil. En dat geldt ook voor de man die doorgaans garant staat voor een fors deel van de geluidsproductie tijdens de koers. "Geen koersen, geen skeeleren, geen schaatsen. Dat maakt het leven wel even anders", zegt speaker Jannes Mulder.

Foto : Neeke Smit

"Ik zou blij zijn als het weer kan", zegt hij, doelend op speakeren langs de baan. Het liefst met beide voeten op een dikke laag natuurijs. "Ik baal ervan dat de Weissensee al niet doorgaat. Ik baal ervan dat bij natuurijs de Elfstedentocht en de Overijsselse Merentocht niet doorgaan."

Want dat doet Jannes (53) het liefst, desnoods urenlang, zoals bij de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk. Hij mist mensen om zich heen, hij mist het publiek. "Ik ben een infotainer, dus hoe meer mensen er zijn, des te beter ik functioneer. Dat weet ik van mezelf, dat is gewoon zo. Je doet je best en je weet als je een WK of een grote inlinewedstrijd hebt, of het is een buitenwedstrijd, dat je kunt spelen met het volk. Je kunt zien wat de reacties zijn, je proeft de sfeer. Als een echte artiest, die staat ook liever voor honderd man dan voor twintig man."

Moeder als voorbeeld
Voor Jannes is er niets mooiers dan zo'n dik pak publiek, ze te vermaken en mee te nemen in de koers. "Mijn motto is altijd: ik neem mijn moeder als voorbeeld. Mijn moeder gaat misschien wel voor de eerste keer daar naartoe en die moet een leuke dag hebben. Dat is de focus. Al die ploegleiders, al die familieleden, die weten allemaal wel hoe het zit, die weten het soms nog beter te vertellen dan ik. Maar geef ze een microfoon in de handen en het is een ander verhaal. Ik praat voor mijn moeder."

En dan is het de kunst de wedstrijd goed te blijven volgen. "Focus houden op de wedstrijd. Je niet laten afleiden", zegt hij gedecideerd. "Dat is wel eens moeilijk. Als een scheidsrechter een bepaalde mededeling wil doen, dan komen ze naast je staan. En op het moment dat je met die scheidsrechter gaat praten, dan ben je de wedstrijd kwijt. Dan ga je grote fouten maken, doordat je niet meer ziet wat de grootste groep is, of wie er in de kopgroep zit, of wat het verschil is."

Speakers Aleid Klompmaker en Jannes Mulder bij het NK Inlineskaten in 2019 | Foto : Neeke Smit

Valkuilen
"Vooral met baanwedstrijden is dat heel moeilijk", vervolgt hij. "Je móet focus houden. Ik let op de wedstrijd en heb de gave om wat er om heen gebeurt ook redelijk snel op te nemen en te kunnen samenvatten. Maar de grootste fout is dat je even afgeleid bent en met iemand loopt te praten. Ze mogen wel bij me komen, maar dan ben ik niet de leuke Jannes die even een praatje komt maken."

En dan zijn er nog andere valkuilen, die hij dankzij zijn rijke ervaring inmiddels wel weet te vermijden. Maar ze zijn er altijd. "Stel je voor dat Bob de Vries op kop van het peloton rijdt en ik zie uit mijn ooghoeken dat Gary Hekman een treintje opzet om te gaan demarreren. Dan kan ik nooit zeggen: daar komt Gary Hekman met een aanval. Want dan weet Bob de Vries dat hij er aan komt en dan verkloot je de koers."

Geen tv-entertainer
Maar op dit moment is het leven overzichtelijk. Staat hij niet met microfoon langs de baan om zijn publiek te vermaken, hoeft hij geen treintjes in de gaten te houden. "Ik heb mijn werk, daar ben ik blij om. Ik heb mijn duifjes, daar ben ik ook blij om. Maar voor de rest heb ik geen sportieve activiteiten en dat soort dingen."

Het is voor hem net als voor iedereen lastig om binnen te zitten. "Ik heb laatst een online-ploegenpresentatie gedaan, dat is wel grappig en een keer wat anders. En voor de rest: in de holdstand eigenlijk", zegt hij gelaten. "Ik ben geen tv-entertainer." Maar hij denkt intussen wel na over de toekomst, over een tijd na corona.

Verslag van achterop de motor tijdens het ONK Inlineskaten in Hallum | Foto : Neeke Smit

Kansen voor inline skaten
Want een crisis biedt ook kansen, vindt Jannes. Dat bijvoorbeeld door het verloren marathonseizoen het inlineskaten eindelijk de wind mee kan krijgen. Want daar ziet hij wel grote mogelijkheden. "Ik hoop dat de KNSB het inlineskaten op gaat pakken. Dat verwacht ik wel, dat het kan. Dat ze de rijders die nu allemaal stil staan aan de start kunnen krijgen, dat het skaten zo een boost krijgt. Dat je niet met vijftien man staat, maar met een groot peloton."

Waar hij ook op hoopt is dat het marathonschaatsen en inlineskaten weer dezelfde binding krijgen als in vroeger dagen, nu de marathonrijders misschien wel de hele winter geen wedstrijden hebben kunnen rijden. In plaats van het ijs het asfalt. "Je moet direct doorschakelen om daar een combinatie van te maken", zegt hij. En daarmee kijkt hij ook verder, naar een tijd voorbij corona. "Als je een Elfstedentocht zou hebben en Gary Hekman wint hem en de zomer erop staat ie aan de start in Oldebroek, dan staat er gewoon weer veel volk. Want mensen willen helden."

En die mensen, die worden dan tijdens de koers gewoon ouderwets vermaakt door speaker Jannes. "Er komt weer een tijd dat het allemaal goed is."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan