Tickets
Shop
Nieuws 24 dec 2020

Loting dag 1: Ter Mors tegen De Jong op 1500 meter

De messen zijn geslepen voor het WK Kwalificatietoernooi, dat van zaterdag tot en met maandag wordt gehouden in Heerenveen. Op de eerste dag staan de 500 en 5000 meter voor de mannen op het programma en de 1500 meter voor de vrouwen. De loting heeft de rijders en kijkers een aantal mooie confrontaties voorgeschoteld.

Foto : Soenar Chamid

De 500 meter wordt net als op de Daikin NK Afstanden twee keer gereden. Het seizoen van Aron Romeijn kan eindelijk beginnen, na een heftige virusinfectie. Hij rijdt in de zevende rit tegen Kjeld Nuis. Thomas Krol, een outsider op de kortste afstand, neemt het in rit negen op tegen Tijmen Snel. Teamgenoten Kai Verbij en Dai Dai N'tab vechten een onderling duel uit in de tiende rit. Daarna volgen de races tussen Ronald Mulder en Gijs Esders en als slotrit Lennart Velema tegen Hein Otterspeer. Na de eerste 500 meter wordt er opnieuw geloot voor de tweede omloop. 

Wie pakken de WK-tickets op deze afstanden? Dit zijn de voorspellingen uit onze poll:

Voor de vrouwen staat op de eerste dag van het WK Kwalificatietoernooi alleen de 1500 meter op het programma. Op de Daikin NK Afstanden in oktober werd het koningsnummer gewonnen door Jorien ter Mors. Zij komt zaterdag in de voorlaatste rit in actie tegen Antoinette de Jong. Irene Schouten, die het Daikin NK Allround moest laten schieten vanwege een spierblessure, treft Sanneke de Neeling in rit zeven. In rit tien gaat de strijd tussen Ireen Wüst en Melissa Wijfje en in de twaalfde en laatste rit kruisen ploeggenoten Carlijn Achtereekte en Joy Beune de degens. 

De dag wordt afgesloten met de 5000 meter voor mannen. In een oefensessie lieten Patrick Roest en Sven Kramer zien dat ze in vorm zijn door onder het baanrecord te duiken. Die tijden zijn echter officieus. Op de vijf kilometer staan in rit acht teamgenoten Marcel Bosker en Roest, Nederlands kampioen op deze afstand, tegenover elkaar. In de volgende rit neemt Kramer het op tegen Marwin Talsma. De tiende en laatste rit is een strijd tussen Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma. 

Klik hier voor de volledige loting. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan