Tickets
Shop
Nieuws 05 dec 2020

Schulting start shorttrackseizoen met overwinning op Invitation Cup

Suzanne Schulting heeft haar eerste overwinning geboekt van dit shorttrackseizoen. Op de KNSB International Invitation Cup schreef ze de 1500 meter op haar naam. Schulting versloeg Gioya Lancee en de Française Tifany Huot-Marchand. Bij de mannen zegevierde de Fransman Quentin Fercoq, voor Itzhak de Laat en Sven Roes.

Foto : Sander Chamid

Schulting liet in de halve finales op vrijdag al zien dat ze met haar vernietigende versnelling de concurrentie nog altijd te snel af is. In de finale werd eerst het gebruikelijke spelletje surplace gespeeld. Xandra Velzeboer reed enige tijd aan de leiding, maar op het moment dat Schulting een tandje bij zette, kon niemand haar volgen.

Vlak voor het einde van de race kwamen Tifany Huot-Marchand en Selma Poutsma ten val op het rechte stuk. Terwijl Schulting de laatste bocht al inging, werd de wedstrijd afgefloten. "Als je nog zes ronden moet rijden, denk je: fair enough. Maar het was nog zo'n klein stukje", zegt Schulting met een lach. "Dat is wel even frustrerend, maar ik zag het ook maar als een goede trainingssessie. Kijken hoe snel ik kan herstellen en weer fit aan de start sta."

Bij de herstart ontvouwde zich hetzelfde scenario als in de eerste race. Schulting wachtte dit keer iets langer, maar met nog twee ronden te gaan reed ze buitenom naar voren en sloeg gelijk een groot gat. Achter haar finishte Gioya Lancee op plaats twee en bleef Huot-Marchand nipt voor Velzeboer. "Ik voel dat de versnellingen makkelijk komen en het zijn ook heel goede rondetijden", aldus een blije Schulting. De B-finale werd gewonnen door Yara van Kerkhof.

Foto : Sander Chamid

Bij de mannen werd er een pittige strijd uitgevochten op de 1500 meter. De meervoudig Frans kampioen Sébastien Lepape en zijn landgenoot Quentin Fercoq vormden een blok tegenover drie Nederlanders. Itzhak de Laat probeerde met twee fraaie acties de koppositie in handen te nemen, maar moest deze weer afstaan. Jens van 't Wout pakte in de slotfase de leiding en bleef op de streep nipt voor Fercoq en De Laat. Hij kreeg echter een penalty, omdat hij zijn transponders was vergeten.

Door de straf voor Van 't Wout schoven Fercoq, De Laat en Sven Roes een plek op in de uitslag. "Een 1500 meterrace met zeven mannen aan de start is altijd lastig", zegt De Laat. "Ik zat op een goede positie, maar kon net niet de actie doen die ik nodig had. Dan komt de rest van achteren waardoor ik zelf ook in de problemen kom. Dat was jammer, het was een goede opbouw maar ik heb het niet goed kunnen afmaken. Dan is een tweede plek een schrale troost."

Op zaterdag werden ook de halve finales van de 500 en 1000 meter gereden. Bij de vrouwen plaatste Schulting zich zonder problemen voor beide finales. Ook Rianne de Vries en Poutsma komen zondag in actie op beide afstanden. Van Kerkhof maakt de startlijst compleet op de 500 meter en Velzeboer rijdt de finale op de 1000 meter. Bij de mannen komen De Laat en Sjinkie Knegt elkaar tegen in beide finales. Op de 500 meter krijgen zij gezelschap van Jens van 't Wout en Daan Breeuwsma. De finale van de 1000 meter wordt compleet gemaakt door Vladislav Bykanov en Dylan Hoogerwerf.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

De KNSB International Invitation Cup wordt ook zondag live uitgezonden. Op schaatsen.nl/live kun je beide dagen voor in totaal € 5,50 de wedstrijden bekijken.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan