Tickets
Shop
Nieuws 01 dec 2020

Kagiyama schittert op Grand Prix-debuut in Osaka

Tijdens de laatste ISU Grand Prix van dit seizoen wonnen de solorijders bij zowel de mannen als vrouwen en de ijsdansers de competitie met een straatlengte voorsprong. Het aanwezige publiek kon genieten van hoogstaand niveau.

Foto : International Skating Union

Bij de mannen verpletterde debutant Yuma Kagiyama, de zilveren medaillewinnaar van het afgelopen WK junioren, de concurrentie en won met liefst 49,25 punten verschil. Het zilver ging naar Kazuki Tomono en Lucas Tsuyoshi Honda pakte de bronzen medaille. Kagiyama liet in zijn vrije kür, op muziek uit Avatar, drie viervoudige sprongen zien en twee triple Axel. Met een totaalscore van 275,87 punten bleef hij ruim voor Tomono (226,62 punten) en Honda (217,56 punten).

Kaori Sakamoto pakte haar eerste Grand Prix-overwinning met bijna 30 punten voorsprong. Teamgenote Wakaba Higuchi veroverde de zilveren medaille, terwijl nieuwkomer Rino Matsuike van de vierde naar de derde plek steeg in eindklassement. Sakamoto bracht een innovatieve lange kür op het ijs op muziek uit The Matrix en scoorde een totaal van 229,51 punten. Higuchi hield met een totaalscore van 200,98 punten Matsuike net achter zich (198,97 punten).

"Vorig seizoen kon ik dit programma niet 'clean' schaatsen, omdat ik geen uithoudingsvermogen had", zei Sakamoto na afloop. Tijdens de quarantaine van zes weken heb ik hard gewerkt naast het ijs en dat betaalt zich uit. Het was moeilijk, maar ik zei tegen mezelf dat ik er doorheen moest. Ik wil nooit meer hetzelfde voelen als vorig seizoen."

In het ijsdansen deden slechts drie paren mee. Solorijder Daisuke Takahashi debuteerde met zijn partner Kana Muramoto. Het nieuwe paar stond tweede na de ritmische dans, maar moest het op de vrije dans nipt afleggen tegen Rikako Fukase/Eichu Cho (totaalscore 157,89 om 157,25 punten). Het goud ging naar Misato Komatsubara/Tim Koleto met een puntentotaal van 179,05.

Vanwege de coronapandemie was de ISU Grand Prix-reeks dit jaar aangepast. Waar normaliter de besten van de wereld het tegen elkaar opnemen in twee toegewezen wedstrijden en een finale, hadden de wedstrijden nu een regionale opzet. Alleen kunstschaatsers uit het gastland zelf mochten meedoen, aangevuld met rijders die trainen in het land. Dit was de vierde en laatste Grand Prix van dit seizoen, de finale die gepland stond in december in Beijing is uitgesteld.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan