Tickets
Shop
Nieuws 27 aug 2020

Shorttrackcoach Boomstra onder vuur, maar blijft hoofdcoach Amerikaanse ploeg

Foto : US Speedskating/Melissa Majchrzak

Verschillende shorttrackers uit het Amerikaanse team beschuldigen hun coach Wilma Boomstra van grensoverschrijdend gedrag. Dat meldt The Washington Post. Sinds de van oorsprong Nederlandse Boomstra twee jaar geleden terugkeerde naar Amerika zou zij schaatsers verbaal, mentaal en emotioneel hebben mishandeld. 

Intussen hebben diverse rijders aangegeven niet langer deel te willen uitmaken van het nationale team. Een van hen is Thomas Hong, die afgelopen seizoen brons pakte op de 1500 meter van het viercontinentenkampioenschap. De 23-jarige atleet stelt eind 2019 na een interne evaluatie waarin hij zijn zorgen uitte dagenlang door zijn coach genegeerd te zijn en overweegt zijn carrière te beëindigen.

Drie schaatsers hebben intussen een officiële klacht ingediend en acht schaatsers hebben in interviews met de Amerikaanse krant aangegeven dat Boomstra haar boekje te buiten ging. "Ik wilde niet naar de trainingen gaan", vertelt een anonieme schaatser. "Ik wist dat zodra ik daar was, iedere vorm van blijdschap weg zou gaan. Het voelde alsof ik mijn leven aan het vergooien was." 

De Amerikaanse bond heeft de aantijgingen onderzocht, maar houdt Boomstra voorlopig binnen boord. "We zijn van mening dat Wilma technisch en tactisch een van de beste coaches ter wereld is", aldus bondsdirecteur Ted Morris. "We hebben allemaal vlakken waarop we kunnen verbeteren. We willen haar graag helpen zich te verbeteren. Als dat niet gebeurt, zullen we een beslissing nemen."

'Zware aanpak'
Binnen het huidige Amerikaanse team zijn er ook positieve geluiden over Boomstra te horen. "We worden als team steeds beter", zegt een van de rijders tegenover de Washington Post. Ook oud-shorttracker Niels Kerstholt heeft enige tijd bij haar getraind. De wereldkampioen op de aflossing van 2014 herkent zich 'niet echt' in het geschetste beeld.
 Tegenover de NOS vertelt hij: "Ze heeft een zware aanpak. Ik weet dat het een fysiek zwaar programma is, ook mentaal kan dat lastig zijn. Een deel van het team trekt deze manier van coachen niet. Dan is het de vraag hoe je je als coach opnieuw uitvindt." 

Tussen 2015 en 2018 was Boomstra terug in Nederland, waar zij de talenten van het RTC Midden coachte. Zij trainde diverse shorttrackers die nu bij de Nationale Trainingsselectie rijden, onder wie Xandra Velzeboer, Friso Emons en Bram Steenaart. Tijdens het NK voor junioren in 2017 veroverde haar ploeg vijf van de zes titels. In 2018 werd Boomstra opgevolgd door Kerstholt. 

De KNSB reageert geschrokken op het artikel van The Washington Post, ook al heeft de bond geen signalen ontvangen dat zij ook in Nederland haar boekje te buiten ging. "Als KNSB staan wij, op alle niveaus, voor een veilig sportklimaat", aldus technisch directeur Remy de Wit. "Dat nemen wij ook mee in onze trainersopleidingen. Bij ons zijn geen klachten bekend over Wilma Boomstra's aanpak in de tijd dat zij talenten trainde bij RTC Midden. Wij hebben een vertrouwenscontactpersoon én een systeem waarin klachten over ongewenst gedrag vertrouwelijk worden behandeld. Als oud-rijders klachten melden, zullen die grondig worden uitgezocht en indien nodig volgen maatregelen.”  


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan