Tickets
Shop
Nieuws 19 aug 2020

Lehmann vrijgesproken van doping

Robert Lehmann-Dolle is door het Duitse sporttribunaal vrijgesproken van de aantijging van dopinggebruik. De drievoudig olympiër en voormalig Duits kampioen werd beschuldigd van bloeddoping, maar het bewijs kon niet worden geleverd.

"Allereerst heb ik een traan moeten onderdrukken", zegt de 36-jarige Lehmann-Dolle na de uitspraak tegenover Der Spiegel. De afgelopen anderhalf jaar waren zwaar. "Ik voelde me erg machteloos, sommige vijandigheid was erg pijnlijk." De oud-kampioen zette na de Olympische Spelen van Sotsji een punt achter zijn loopbaan en ging aan de slag als juniortrainer in Berlijn. Naar aanleiding van de dopingbeschuldiging werd hij op non-actief gesteld en later ontslagen. Hij onderneemt nu juridische stappen tegen zijn ontslag. 

Het proces tegen Lehmann-Dolle kwam voort uit een omvangrijke zaak waarin Mark Schmidt, een sportarts uit Erfurt, hoofdverdachte is. Schmidt wordt beschouwd als het vermeende brein achter een dopingschandaal dat begin 2019 aan het licht kwam als onderdeel van Operatie Aderlass. Inmiddels zijn vijftig sporters als verdachten aangemerkt en kwam van 23 atleten vast te staan dat ze via Schmidt illegale bloedtransfusies ondergingen.

Het nationale antidopingagentschap (Nada) diende in mei 2019 een klacht in tegen Lehmann nadat onder andere zijn naam door Schmidt werd genoemd tijdens de verhoren. Het dopinggebruik zou mogelijk plaats hebben gevonden in het seizoen voor de Olympische Spelen van 2014. Lehmann-Dolle had strafrechtelijk niets meer te vrezen, omdat de juridische situatie op het vermeende tijdstip van het misdrijf dit niet toeliet. Maar qua sportrecht moest hij antwoorden. 

In maart werd zijn zaak behandeld voor het Duitse sporttribunaal. In de 45 pagina's tellende definitieve uitspraak van 13 augustus komen de drie rechters tot de conclusie dat er geen bewijs is dat de oud-schaatser manipuleerde. Lehmann-Dolle heeft dopinggebruik altijd ontkend. Bovendien beoordeelden de rechters de uitspraken van Schmidt over Lehmann-Dolle als 'onnauwkeurig en zelfs tegenstrijdig'. Het proces tegen Schmidt en vier andere verdachten begint half september. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan