Tickets
Shop
Nieuws 23 aug 2020

Kwant en Kamminga zegevieren op one lap in nat Wolvega

Rémon Kwant heeft zijn tweede nationale titel van het weekend veroverd. De sprinter won op de eerste dag van het wegtoernooi de one lap voor Rick Schipper en Tom Mars. Manon Kamminga won bij de vrouwen alweer haar vierde nationale titel. Zij versloeg Lianne van Loon en Moniek Klijnstra.

Foto : Glenn Wassenbergh

Klijnstra startte voortvarend en ging als eerste de eerste bocht in. Kamminga zette op het rechte stuk een versnelling in en schoof zodoende op naar de eerste plek. In de laatste bocht hield zij haar concurrenten achter zich en met een sterke eindsprint bleef ze Van Loon en Klijnstra op de streep ruim voor. Het betekende alweer de vierde nationale titel voor Kamminga, die dit seizoen voor het eerst sinds jaren weer aan een NK Baan/Weg meedeed.

Bij de mannen sprintte Rémon Kwant naar zijn tweede nationale titel van het weekend. De sprinter, die vrijdag met een scheurtje in zijn rib zijn eerste titel bemachtigde, bleef op de streep Rick Schipper en Tom Mars ruim voor. Voor Schipper was het een flinke streep door de rekening, want hij had zijn zinnen gezet op een nieuwe titel. Schipper werd geblokt door Gijs Kamp en kon het Kwant dan ook niet lastig maken.

Juniorentitels
Met twee finaleplaatsen en de sprinttitel kon Kamp als eerstejaars junior tevreden terugkijken op het weekend. Op de one lap reed hij in dienst van zijn ploeggenoot Kwant en liet hem na de start dan ook voorgaan. "Voor mij werkte het uiteindelijk iets minder, maar Rémon moest deze gewoon winnen en dat is gelukt." Achteraf zochten de twee teammaten elkaar weer op, waarbij Kwant de junior bedankte voor de bewezen dienst. Dankzij zijn finaleplaats behield hij tevens de leiding in het sprintklassement bij de junioren, waarmee hij een van de schaarse titels voor die categorie wist te winnen. 

"Het is al super als ik de halve finale kan halen", beschrijft Kamp zijn gedachten voorafgaand aan het toernooi. "Ik wilde zoveel mogelijk ervaring opdoen dit weekend en dan is het geweldig als je al twee finales kan rijden." Zijn sprinttitel bij de junioren wil hij dan ook zien als een opstap naar volgend jaar, als het er voor hem echt toe doet. "Dan staat er de beloning van een EK of WK tegenover. Het is supermooi dat ik nu als eerstejaars al mee kan strijden. Volgend jaar wil ik het ook laten zien op de toernooien."

Bij de dames ging de enige witte trui met rood-wit-blauwe strepen naar Fleur Huls. De jonge Friezin had aan een tweede plek op de 200 meter, een twaalfde plek op de 1000 meter, een achtste plek op de 500 meter en een vijfde plek op de one lap genoeg om het sprintklassement op haar naam te schrijven. "Ik had hier van tevoren wel op gehoopt, maar het was best wel spannend", aldus Huls, die na de eerste twee wedstrijddagen op de tweede plek stond in het tussenklassement. "Gelukkig pakte ik vandaag genoeg punten om het klassement te winnen."

Hoewel ze het jammer vond dat ze tijdens dit NK geen losse titels kon bemachtigen (de junioren A en senioren werden dit jaar samengevoegd) genoot ze ervan om tussen de senioren te rijden. "Het is een stuk uitdagender, waardoor ik extra trots ben op wat ik heb bereikt", vertelt Huls. "Ja, ik ben super tevreden hoe het dit weekend is gegaan, al baal ik wel een beetje dat ik de finale van de 500 meter niet heb gehaald. Tijdens alle landelijke baanwedstrijden haalde ik op die afstand namelijk wél de finale", besluit Huls met een kritisch nootje.

Bij de jeugd werden de titels veroverd door Lataesha Narain en Timo Lamme. Angel Daleman was opnieuw de beste bij de kadetten, net als Asif Muhammad.

Bekijk hier de volledige uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan