Het skeelerseizoen lijkt er voor Marc Middelkoop nu al op te zitten. De 21-jarige inlineskater kwam zaterdag tijdens de puntenkoers in Heerenveen hard ten val en hield daar een gebroken sleutelbeen aan over. Voor Middelkoop komt het restant van de korte skeelerzomer in gevaar. "Ik probeer niet te veel te hopen."

De valpartij gebeurde al direct aan het begin van de wedstrijd. De relatief onervaren junioren mochten vooraan starten, waarna de senioren zich na de start een weg naar voren probeerden te banen. Of dat ook de oorzaak was van de val is onduidelijk, al merkten diverse rijders direct al op dat het onveilige situaties opleverde. Na nog geen twee rondes lag een groot deel van het peloton tegen de grond en als gevolg daarvan werd de wedstrijd stilgelegd.

"Vlak voor me gleed iemand uit en die kwam voor mijn neus languit op de grond te liggen", vertelt Middelkoop aan de telefoon. "Ik probeerde er nog overheen te springen, maar dat lukte niet en ik belandde met een halve koprol op mijn schouder. Ik voelde meteen al dat het niet goed zat." Met een van pijn vertrokken gezicht verliet Middelkoop de baan.

Blessureleed
Voor de rijder van het RTC Midden kwam de diagnose van een gebroken sleutelbeen hard aan. Middelkoop had namelijk lang uitgekeken naar de zomer, nadat hij afgelopen winter zijn debuutseizoen in de Topdivisie van het marathonschaatsen door een blessure ook al grotendeels in het water zag vallen. Bij de tweede KPN Marathon Cup eind oktober in Den Haag liep hij een scheurtje in zijn kruisband op, waarna hij pas in januari terugkeerde in het peloton.

Een dag voor zijn val werd Middelkoop nog derde op de one lap in Wolvega | Foto : Neeke Smit

Bij zijn rentree merkte hij meteen dat hij een grote achterstand had. "Aan het einde van het seizoen was ik helemaal op, terwijl ik eigenlijk helemaal niet veel gedaan had." Waar hij normaal gesproken in het voorjaar direct van de schaatsen naar de skeelers overstapt, kon hij dit keer door de coronamaatregelen zijn lichaam voldoende rust geven. "Zeker na zo’n winter was het wel even goed om back to basics te gaan. Ik heb mezelf echt opgeladen voor de zomer en het ging nu alweer prima. Ook de wedstrijden waren oké."

Zijn zomerseizoen lijkt door zijn sleutelbeenbreuk voorbij, voordat het goed en wel begonnen is. Aangezien de breuk dichtbij het schoudergewricht zit, hoeft Middelkoop niet geopereerd te worden. "Het lichaam moet het zelf doen en dat gaat wel even duren", zegt hij daarover. "Als ik geluk heb, kan ik nog wat rijden, maar ik houd er geen rekening meer mee. En dan nog is het een risico. Ik probeer in het moment te blijven en niet teveel te hopen." Middelkoop heeft nog tot 29 augustus, de dag dat het Daikin NK Marathon op het circuit van Zandvoort gepland staat. Die datum komt echter met rasse schreden dichterbij en markeert ook direct het einde van het seizoen.

Door Sjors Leek