Tickets
Shop
Nieuws 08 aug 2020

Dubbelslag voor Klijnstra in Purmerend

Op de vierde KNSB Inline Cup van deze zomer heeft Moniek Klijnstra zaterdag een dubbelslag geslagen. In Purmerend won de Friezin zowel de 100 meter als de 500 meter. Bij de mannen zegevierden Jelmar Hempenius en Rick Schipper op de sprintafstanden. De puntenkoers viel ten prooi aan Fleur Veen en Jurrian Haasjes.

Foto : Hidde Muije

Vanwege de hitte besloot de jury 's ochtends om na de series van de 100 meter direct door te gaan met de finales. Zodoende streden de vier tijdssnelsten om de ereplaatsen. Bij de vrouwen stond Moniek Klijnstra in de finale tegenover de Italiaanse Martina Sanna. De meervoudig Nederlands kampioene over deze afstand nam vanaf de start een lichte voorsprong en kwam uiteindelijk ruim voor Sanna over de streep. Fleur Huls won de strijd om de derde plaats van Lisan van der Linde. 

"In de coronatijd hebben wij veel op de weg getraind dus dan train je ook de rechte stukken, maar in wedstrijdverband was het alweer een hele tijd geleden", vertelt Klijnstra. Een jaar geleden stond er geen Nederlands kampioenschap over 100 meter op het programma, maar reed ze deze afstand wel op de WK en EK in Spanje. "Het was weer even wennen, maar ik weet dat ik een van de betere rijdsters ben op deze afstand dus ik had wel verwacht dat ik hier goed zou zijn." 

Foutje
Wat wel enigszins als een verrassing kwam, was Klijnstra's overwinning op de 500 meter. In Heerenveen miste de pure sprintster vorige week de finale, maar in Purmerend leidde ze de eindstrijd van start tot finish. "Volgens mij is dit mijn eerste overwinning op de 500 meter", zegt Klijnstra. "Ik weet dat ik het kan, maar ik maak nog weleens de fout dat ik te hard wil doortrekken, waardoor er een gaatje valt achter mij en de anderen meer snelheid kunnen maken. Valentina (Berga-Belloni, coach, red.) hamert er altijd op en ik heb vandaag goed geluisterd", grijnst ze. 

Bij de mannen pakte Rick Schipper zijn tweede overwinning in twee dagen. Op vrijdagavond zegevierde hij op de 1000 meter en een dag later was het raak op de 500 meter. Ondanks een mindere start wist Schipper vanaf de vierde stek naar voren te schuiven. Op het laatste rechte stuk naderde hij de Italiaan Andrea de Tommasi en dankzij een diepere spagaatfinish drukte de man uit Medemblik zijn wiel net iets eerder over de meet. Rémon Kwant eindigde als derde. 

"Het was even inkomen vandaag op de asfaltpiste. Langzaamaan wordt het niveau steeds hoger en moet ik ook steeds acties maken om op te schuiven", zegt Schipper. "Ik probeerde De Tommasi eerder al te pakken, maar dat lukte niet. Vervolgens moest het vlak voor de finish gebeuren. Ik denk dat ik achter lag, maar door een spagaat kan je toch - op enkele millimeters - de wedstrijd winnen."

Mede dankzij het warme weer was de piste van Purmerend redelijk glad. "Als de baan glad is, moet je met zachtere wielen rijden, en dat heb ik gedaan", stelt Schipper. "Ik ben op hardere wielen begonnen en naar steeds zachtere en betere gegaan. Op het NK van een paar jaar geleden heb ik die wielen hier ook gebruikt. Met de hitte had ik daar wel aan gedacht en dan kan je het verschil maken."

Op de 100 meter namen Glenn Nijenhuis en Jelmar Hempenius het tegen elkaar op in de finale. Vlak na de start hield Nijenhuis echter al op met volle bak sprinten, omdat hij dacht dat het een valse start was. Vervolgens lag de man uit Heerde te ver achter om nog te kunnen strijden om de winst. Hij liet de wedstrijd verder lopen en de overwinning ging zodoende naar Hempenius. De derde plek was er voor Kwant. Hij versloeg Teun Schouten, die eerder een sterke serie had gereden. 

Fleur Veen boekte op de puntenkoers alweer haar derde zege op rij. Net als vrijdag eindigde Beau Wagemaker als tweede en werd Veen ditmaal geflankeerd door teamgenote Berber Vonk. Maya de Jong, die gisteren derde werd op de afvalkoers, was eerder op de dag hard ten val gekomen in de kwartfinales van de 500 meter. 

Aanvankelijk stond er een puntenafvalkoers op het programma in Purmerend, maar na juryoverleg werd dat veranderd in een puntenkoers over vijftig ronden. Het werd uiteindelijk toch een ware slijtageslag waarbij slechts vijf rijdsters de finish haalde. Nog voor de helft van de koers was verreden, moest een grote groep het veld al ruimen. Ondertussen werden er met verschillende aanvallen punten gesprokkeld door onder anderen Brit en Laura Qualm, Veen, Vonk en Wagemaker. 

"Ik heb geprobeerd om het tempo hoog te houden en vooral na een puntentelling door te gaan om te kijken of het dan breekt", vertelt Wagemaker. "Maar het was zwaar vandaag", verwijst ze naar het warme weer. "Ik had geen idee van de hoeveelheid punten, maar wilde gewoon zoveel mogelijk proberen. Als eenling is dat lastig tegen vier goede rijdsters uit Friesland." In de slotronde gaf Veen haar overwinning nog extra glans door als eerste over de streep te komen. 

Knuppel in hoenderhok
Bij de mannen schalde er een luide vreugdekreet over de baan toen Jurrian Haasjes als winnaar de streep passeerde. De 28-jarige Staphorster beleefde zijn beste seizoen in 2011 en is sinds 2018 bezig met een terugkeer op het hoogste niveau. "Ik wilde graag nog een keer een wedstrijd winnen, maar dat is heel moeilijk want het niveau is extreem hoog", aldus Haasjes. "Als het dan lukt, ben je gewoon blij."

Haasjes ging al vroeg alleen op avontuur ('ik dacht: ik gooi de knuppel maar in het hoenderhok'') en verzamelde daardoor een flink aantal punten. Ook Ruurd Dijkstra, Kay en Rick Schipper en Lars Woelders mengden zich in de strijd om de ereplaatsen. Na verschillende aanvallen was het peloton halfweg koers weer bij elkaar en besloot Marthijn Mulder een solopoging te wagen.

De teamgenoot van Haasjes snoepte daarmee kostbare punten weg voor de naaste belagers van de uiteindelijke winnaar. "We zijn met vier goede rijders en dan is het moeilijk om ons te verslaan", zegt Haasjes. In de slotfase van de wedstrijd moest Dijkstra zich nog staande zien te houden als achterblijver, maar hij wist zijn derde plek achter Kay Schipper veilig te stellen.

De volledige uitslagen zijn hier terug te vinden. 


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan