Tickets
Shop
Nieuws 21 aug 2020

Christian Haasjes stunt met spectaculaire overwinning tussen senioren

Christian Haasjes heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de Nederlandse titel op de puntenafvalkoers te veroveren. De 18-jarige junior hield alle grote namen achter zich. Uittredend kampioen Ruurd Dijkstra moest de wedstrijd voortijdig verlaten als gevolg van een afvalling.

Foto : Glenn Wassenbergh

"Ik heb hier geen woorden voor", stamelt Haasjes direct na de wedstrijd. "Dit is fantastisch. Honderdduizend keer fantastisch." Haasjes stond er aanvankelijk nog helemaal niet zo goed voor. Het was zijn taak om in dienst van zijn broer Ronald te rijden. In het begin van de wedstrijd werkte die tactiek uitstekend, aangezien Ronald al vroeg een handvol punten verzamelde, evenals Kay Schipper en Ruurd Dijkstra. Toen Christian echter met Schipper en Casper de Gier op pad ging, verdedigden de broers Haasjes de vlucht. Schipper en De Gier moesten hun inspanningen eerder bekopen dan Haasjes, waardoor die laatste de punten bleef pakken. 

Naar het einde van de wedstrijd kwam Haasjes steeds hoger in de virtuele stand te staan en met nog slechts enkele ronden te gaan stond hij zelfs bovenaan. In de finale werd hij nog wel bijgehaald, zijn puntentotaal bleek voldoende. Daarmee spotte Haasjes met de nieuwe regel dat de junioren op het NK tussen de senioren starten. Voor hen zijn er enkel twee klassementstitels te behalen. "Om als junior kampioen te worden bij de senioren, daar kun je alleen maar van dromen." 

Waar Haasjes van geluk haast niet uit zijn woorden kon komen, was dat bij uittredend kampioen Ruurd Dijkstra wel anders. De 28-jarige specialist op de lange afstanden had zijn zinnen gezet op het NK, nadat hij dit voorjaar een flinke mentale tegenslag te verduren had gekregen in de coronacrisis. Hij had namelijk extra geïnvesteerd in het skeeleren en zag het zomerseizoen bijna volledig aan zijn neus voorbij gaan. Op de puntenafvalkoers lag hij lang op podiumkoers, totdat hij door de jury na een afvalling uit koers werd genomen. 

Zelf zag hij dat anders, toen hij na de wedstrijd teleurgesteld de baan verliet. "Ik heb continu nog twee of drie anderen achter me gehad. Er is me een titel ontnomen nu", zegt hij gedesillusioneerd. "Ik zat nog fris in het peloton en wachtte op het einde van de wedstrijd om aan te vallen." De jury was echter onverbiddelijk en gebood Dijkstra om de wedstrijd te verlaten. Ondanks zijn hoge puntenaantal eindigde hij op de veertiende plaats. 

Bij de vrouwen was Manon Kamminga net als op de 1000 meter de beste. De rijdster van het Bont-team pakte met ogenschijnlijk gemak al vroeg in de wedstrijd een grote hoeveelheid punten. Daarmee ontregelde ze de tactiek van de Friese selectie, die in augustus tot nu toe domineerden op de lange afstanden. Hun kopstukken Berber Vonk en Fleur Veen verzamelden wel de nodige punten, maar konden niet opboksen tegen het geweld van de Haulerwijkse. In haar kielzog wist ook Bente Kerkhoff de nodige punten te veroveren en met een mooie ontsnapping in de slotfase reed zij naar het zilver. Veen pakte het brons.

Bij de jeugd veroverde Stijn van de Bunt veruit de meeste punten en verwees Bret Groot en Timo Lamme naar het zilver en brons. Patricia Koot werd kampioen bij de meisjes. Zij versloeg Sanne Oosterwijk en Janne Berkhout. De winst bij de kadetten ging naar Angel Daleman, die haar derde titel pakte. Ze hield Rosalie van Vliet en Sofia Schilder achter zich. Bij de jongens won Chris Berkhout voor Pelle Bolsius en Asif Muhammad.

Bekijk hier de volledige uitslagen. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan