Tickets
Shop
Nieuws 24 aug 2020

China haalt Viktor An binnen als bondscoach

Viktor An gaat aan het slag als bondcoach van de shorttrackers, niet in Rusland of in Zuid-Korea, maar bij de grote concurrent: China. De 34-jarige shorttracklegende zette in april (opnieuw) een punt achter zijn sportieve loopbaan.

Foto : Soenar Chamid

Het is een opmerkelijke keuze van de geboren Zuid-Koreaan, die eerder een aanbod kreeg om bondscoach te worden in zowel Zuid-Korea als Rusland. De onderhandelingen met de Chinese schaatsbond vonden in het geheim plaats. An zou momenteel in zelfisolatie verblijven in China en binnenkort officieel een contract tekenen. Volgens Koreaanse media gaat hij ruim 300.000 euro per jaar verdienen als bondscoach. 

An is de meest succesvolle olympische shorttracker met zes gouden medailles. Hij sleepte ook achttien wereldtitels binnen. Na een conflict met de Zuid-Koreaanse bond ging hij sinds 2011 als Russisch staatsburger door het leven. An mocht niet deelnemen aan de Olympische Spelen van 2018 in Sotsji, omdat hij werd genoemd in het WADA-rapport over het door de staat gesteunde dopingsysteem in Rusland.

In 2018 kondigde An zijn afscheid aan, maar een jaar later maakte hij toch zijn rentree om nog een keer te kunnen schitteren op de wereldkampioenschappen in Seoul en de Spelen van 2022 in Beijing. Vanwege de coronacrisis werd de WK echter afgelast en besloot An definitief zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. Al gauw klopte de Chinese schaatsbond aan, het gastland wil indruk maken op de Spelen en hoopt met het binnenhalen van An een grote stap te zetten.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan