Live
Shop
Nieuws 28 apr 2020

World Cup-finale komende twee seizoenen in Nederland

De komende twee winters zal de World Cup-finale van het langebaanschaatsen in Nederland worden verreden, zo blijkt uit de wereldbekerkalender die de internationale schaatsbond (ISU) dinsdag heeft gepubliceerd.

Foto : Sander Chamid

Voor het eerst is ervoor gekozen om een nagenoeg identieke World Cup-kalender op te stellen voor de komende twee winterseizoenen. Schaatsers kunnen daardoor in aanloop naar de Olympische Spelen van 2022 in Beijing twee jaar achter elkaar exact dezelfde voorbereidingen treffen.

De ISU benadrukt dat de kalender afhankelijk is van de ontwikkeling van het coronavirus. Als het deze winter weer mogelijk is om op een veilige manier sportwedstrijden te organiseren, begint het internationale schaatsseizoen in 2020 en 2021 in het tweede weekend van november in het Poolse Tomaszów Mazowiecki. Daarna volgen World Cups in Stavanger (Noorwegen), Salt Lake City (Verenigde Staten) en Calgary (Canada) en eindigt het seizoen in 2021 in Heerenveen.

"Mooie kalender", reageert Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Met al die namen en data op een rijtje krijg je weer veel zin in een nieuwe winter. Laten we hopen dat het coronavirus op tijd onder controle is, zodat we vanaf oktober ook echt kunnen schaatsen. Met de World Cup-finale in Heerenveen krijgen we sowieso weer een mooi slot van het seizoen, waarin we ook nog de EK Allround & Sprint organiseren in Thialf. Bovendien kijken we reikhalzend uit naar de WK Shorttrack in Ahoy! Ik ben vooral ook tevreden dat we nu voor twee jaar zekerheid hebben, zodat we nog beter kunnen plannen en pieken."

In 2022 is de wereldbekerfinale van het langebaanschaatsen een driedaags evenement (11-13 maart) en dan is Thialf wederom een optie, maar er zou ook gekozen kunnen worden voor een andere Nederlandse ijsbaan. "Het seizoen 2021/2022 is een olympisch seizoen en in zo'n winter houden we graag alle opties open", aldus De Wit. In 2021 wordt er op 17 en 18 februari ook nog in het Chinese Changchun geschaatst om de wereldbeker. In 2022 staat die wedstrijd niet op de kalender, omdat dan de Spelen in Beijing worden gehouden.

De wereldbekerreeks van het seizoen 2020/2021 ziet er als volgt uit:
13 tot en met 15 november in Tomaszów Mazowiecki
20 tot en met 22 november in Stavanger
4 tot en met 6 december in Salt Lake City
11 tot en met 13 december in Calgary
17 en 18 februari in Changchun
6 en 7 maart in Heerenveen


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan