Over minder dan twee jaar worden de Olympische Spelen in Beijing gehouden, maar juist in deze voorbereidingsperiode zijn de Chinese schaatsers hun voltallige trainersstaf kwijtgeraakt. Ook technisch directeur Arie Koops is ontslagen.

Het is een opmerkelijke beslissing die de Chinese schaatsbond heeft genomen in aanloop naar het belangrijkste sportevenement. Alle trainers, zowel van de langebaanschaatsers als de shorttrackers, zijn naar huis gestuurd. Ook Koops kreeg te horen dat zijn contract deze maand is ontbonden. "Waarom ze dat gedaan hebben? Dat weet je nooit precies", zegt Koops tegenover de NOS. "Er zijn veel mensen die besluiten kunnen nemen, eigenlijk te veel."

In 2018 nam Koops na twaalf jaar afscheid van de KNSB. De laatste jaren werkte hij als technisch directeur bij de bond, daarvoor was hij onder meer bondscoach. Sinds het seizoen 2018/2019 gaf Koops leiding aan de Chinese schaatsfederatie en moest hij samen met onder anderen Bob de Jong en Rutger Tijssen voor een impuls zorgen. Daarnaast werden ook andere grote namen aangetrokken zoals Kevin Crockett, Shani Davis en Meng Wang. Alles stond in het teken van de Olympische Spelen van 2022 in eigen land.

Gebrek aan vertrouwen
De Jong en Tijssen vertrokken eerder dit jaar, onder meer door een gebrek aan vertrouwen in de Chinese leiding. Alle coaches die nog in dienst waren, zijn nu ontslagen. Voor Koops komt het niet geheel uit de lucht vallen dat zijn avontuur vroegtijdig ten einde komt. "Ik had al aangedrongen op een evaluatie, want ik vond dat we te weinig bevoegdheden en budget kregen. Er werd voortdurend van koers gewisseld, terwijl je één lijn moet volgen in de topsport."

"Het was een mooi project", besluit Koops, "om een land mee te maken op weg naar de Spelen. Ik ben nog steeds overtuigd van de potentie, maar dan moeten ze het wel op de goede manier doen. Het is jammer dat wat wij hebben opgebouwd, nu vervalt." De Chinese langebaanschaatsers en shorttrackers zijn woensdag begonnen aan een fysiek trainingskamp van twee maanden in de noordoostelijke provincie Hebei. Volgens de nieuwe teammanager Bei Zhang nemen er zo'n honderd sporters deel aan het trainingskamp, die ook dient als selectieproces voor de nationale ploegen.