Tickets
Shop
Nieuws 10 apr 2020

Visser naar IKO: 'Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg'

Esmee Visser heeft een nieuwe ploeg gevonden. De 24-jarige Beinsdorpse maakte via een online persmoment bekend dat ze de komende twee jaar zal schaatsen voor Team IKO. Om haar doelen te kunnen waarmaken krijgt ze tevens steun van Infestos als privésponsor. "Daar ben ik ze heel dankbaar voor."

Foto : Sander Chamid

Donderdag maakte Team IKO bekend dat de ploeg vrijdagochtend een sporter zou verwelkomen 'die de kans om onze doelstelling (olympisch goud in 2022) te behalen absoluut zal vergroten'. Dat bleek dus Esmee Visser, die tweeënhalf jaar geleden bij de Olympische Spelen in Pyeongchang tot haar grote verrassing olympisch kampioen werd op de 5000 meter. "Ik ben heel blij dat ik een plekje heb gevonden", stelt Visser in de VIP-lounge van Thialf, zonder mensen om haar heen.

"Ik besef dat de wereld er momenteel niet echt naar staat en dat er andere dingen veel belangrijker zijn, maar voor ons als schaatsers is het belangrijk dat we zonder zorgen naar de toekomst kunnen kijken", vertelt ze via Zoom. De keus om de komende jaren voor Team IKO te schaatsen, was voor haar geen moeilijke. "Ik weet wat ik nodig heb en wat ik fijn vind. De instelling: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg, sprak mij heel erg aan. Ik weet dat ik niet heel veel nodig heb om dingen te kunnen bereiken."

Grapjes
De aanpak en de sfeer in haar nieuwe ploeg doen haar zelfs een beetje denken aan de tijd dat ze bij RTC Noord zat. Onder leiding van Remmelt Eldering won ze toen olympisch goud. "Het is niet dat ik het jaar van Remmelt wil nastreven, want ik heb inmiddels een andere status en meer ervaring. Wel denk ik de juiste sfeer te hebben gevonden", doelt ze onder meer op de band die ze met coaches Erwin en Martin ten Hove heeft. "Erwin is wel een beetje met Remmelt te vergelijken qua grapjes en ontspanning. Daarnaast ken ik Martin nog uit mijn tijd van Plantina, waardoor ik weet wat ik aan ze heb. Het voelt vertrouwd."

Een ander voordeel voor Visser is dat ze bij Team IKO omringd wordt door enkele studenten. "Ik merkte dat ik de afgelopen jaren de aandacht en tijd voor mijn studie miste. Ik ben heel perfectionistisch aangelegd en leg de druk altijd heel hoog voor mijzelf. Ik vind het daarom fijn als ik de druk van de ketel kan halen door bezig te zijn met mijn studie. Het geeft gewoon zo'n voldaan gevoel als je het pad verder aflegt en er stappen in maakt. Daarnaast denk ik dat het mijn prestaties alleen maar ten goede komt als ik het kan combineren."  

Visser won het afgelopen seizoen de Nederlandse titel op de 3000 en 5000 meter en pakte op de EK Afstanden goud op de 3000 meter. Op de WK Afstanden behaalde ze brons op de vijf kilometer en eindigde ze als vijfde op de drie kilometer. "Wij denken dat ze op de drie en de vijf kilometer heel veel kans maakt op medailles. Ik wil de druk er verder niet op leggen, Esmee", lacht Martin ten Hove. Visser: "Oh, dat doe ik anders zelf wel hoor. Ik wil bij de volgende Spelen weer goud halen en daar ga ik alles aan doen."

Visser en Eldering vieren de olympische titel in Pyeongchang | Foto : Soenar Chamid

Ook Hollaar naar IKO
Bij Team IKO wordt Visser herenigd met oud-ploeggenoot Lex Dijkstra. Tijdens het persmoment werd bekend dat ook Louis Hollaar de overstap maakt van TalentNED naar IKO. Eerder deze week werd Tjerk de Boer al aangetrokken. "Met Louis hebben we, samen met Tjerk, twee super talentvolle mannen waarvan wij denken dat ze komende jaren mee gaan doen op de middellange afstand", laat Ten Hove weten.

Dat in deze tijden van het coronavirus een sporter van het kaliber als Visser niet op de gebruikelijke manier kon worden gepresenteerd, was voor de ploeg ook even wennen. "Maar het past perfect bij Team IKO om op een originele en online manier het schaatsen onder de aandacht brengen. Het is namelijk onze doelstelling om het schaatsen toegankelijker te maken voor schaatsfan en bedrijfsleven."

Klik hier voor het transferoverzicht langebaan. 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan