Tickets
Shop
Nieuws 27 apr 2020

Viktor An stopt nu écht met shorttracken

Hij kondigde zijn afscheid al een aantal keer eerder aan, maar nu zit de carrière van Viktor An er écht op. Dat heeft de 34-jarige Rus aan meerdere media in zijn land laten weten. An ondervindt te veel last van zijn knie. "Dit is het goede moment om te zeggen: ik stop ermee."

Foto : Soenar Chamid

An nam in september 2018 ook al eens afscheid, maar haalde in februari 2019 zijn shorttrackschaatsen toch weer uit het vet. "Ik wil heel graag deelnemen aan de Spelen van Peking en zal daardoor zo lang mogelijk bij het nationale team blijven", zei hij daar destijds over. Ook hoopte hij te schitteren op het WK Shorttrack in Seoul, maar deze ging vanwege het coronavirus niet door. 

An, die begin november twee keer zilver behaalde bij de wereldbekerwedstrijden in Salt Lake City, vertelt tegenover Russische media dat de pijn aan zijn knie blijvend is. "Het duurt lang om van zo'n blessure te herstellen, waardoor ik nu ook niet voluit kan trainen. Als ik dat wel doe, is de kans groot dat ik andere blessures oploop. Ik ben daarom tot de conclusie gekomen dat het onmogelijk is om mijn carrière te vervolgen."

Als Ahn Hyun-soo won hij drie keer goud bij de Winterspelen van 2006 in Turijn. In 2014 voegde hij er als Rus drie gouden plakken aan toe bij de Olympische Spelen van Sotsji. In totaal won hij achttien gouden medailles op het WK en was hij vijf keer de beste allroundshorttracker van de wereld.

Na onenigheid met de technische staf van de Zuid-Koreaanse shorttrackbond koos An ervoor om voor Rusland uit te komen. Bij de Winterspelen in Pyeongchang ontbrak hij echter vanwege de dopingschorsing van het land. 

Bekijk hier de zes mooiste momenten uit zijn imposante loopbaan.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan