Tickets
Shop
Nieuws 03 apr 2020

Valentina Berga-Belloni naast Fiers als bondscoach inlineskaten

Natuurlijk kent skeelerend Nederland Valentina Berga-Belloni allang: de temperamentvolle Italiaanse staat bij alle nationale én internationale wedstrijden langs de baan als coach van RTC Noord, of als begeleider van de Nederlandse ploeg waar ze naast bondscoach Frank Fiers assistent was. Daar komt dit jaar verandering in, want we hebben officieel een tweede bondscoach.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Een EK of WK is heel druk en in je eentje kun je dan moeilijk volledige controle krijgen, je moet scherp blijven", begint Berga-Belloni. "Ik was altijd de figuur ernaast, maar wilde eigenlijk meer kunnen geven aan de rijders. Daarom ben ik vorig jaar best duidelijk geweest naar de KNSB: ik wil meer kunnen doen, of iemand anders moet maar assistent-coach worden."

"Ik heb het gevoel dat Valentina al bondscoach is sinds ik erbij ben, ik hoefde het nooit alleen te doen", vervolgt Frank Fiers, die sinds 2016 officieel aan het hoofd staat van de Nederlandse selectie. "Op basis van evaluaties van de afgelopen jaren en met de blik op de besparingsmodus die er soms is, hebben we toch out of the box gedacht: wat is nu goed voor het inlinen in Nederland? Ons voorstel hebben we toen voorzichtig neergelegd bij Marcel Scheperkamp."

Een mooie vuurdoop voor Marcel Scheperkamp, die bezig is aan zijn eerste jaar als disciplinemanager inlineskaten bij de KNSB. Hij kende beide coaches echter al goed als vader van inlinezoon Merijn Scheperkamp en een beslissing was dan ook snel genomen: "Ik kon deze wens alleen maar toejuichen en ik denk dat alle sporters die je het vraagt dat ook zouden doen. Samen weten we gewoon meer. Ik ben er heel blij mee."

Verschillende types
Waar Fiers in zijn verleden op de marathons en langere koersen de show stal, werd Berga-Belloni maar liefst negentien keer wereldkampioene op de sprint. De verdeling tussen de coaches mag dan ook duidelijk zijn: Fiers coacht de lange afstandsrijders en Berga-Belloni het sprintteam. "Dat leek ons een logisch verhaal, waarbij de sporters veel meer duidelijkheid krijgen. We vullen elkaar goed aan en vinden het fijn om samen te werken. We zijn twee heel verschillende types", aldus Fiers.

"Ik heb meer temperament en Frank is iets rustiger", lacht Berga-Belloni. "Ik kan streng zijn, of me heel druk maken en dan loop ik meteen even naar hem." Voor Fiers geldt hetzelfde, maar dan andersom: "Ik heb soms het idee dat ik een beetje te braaf ben, teveel een people manager. Ik ben de afgelopen jaren al veel gegroeid als coach door mijn samenwerking met Valentina."

Toch is met deze verandering het ideale eindstation nog niet bereikt, legt Scheperkamp uit. Hij zou graag zien dat er in Nederland getraind zou worden met een nationale selectie, die nu pas wordt gevormd na een selectiemoment voor internationale wedstrijden. "Nu wordt er vooral onderhoudend getraind, maar we bouwen niet gemeenschappelijk vanaf de winter naar een bepaalde piek. Dat kan alleen als er een ploeg is met vaste trainingsmomenten. Dat is wat ik wel hoop voor de toekomst. Er zijn nu een aantal topsenioren die individueel bezig zijn en dat moet beter. Waar twee coaches elkaar sterker maken, willen we dat de sporters dat ook kunnen doen."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan