Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 30 apr 2020

Dilemma's met Joy Beune: 'Voor schepijs mag je mij 's nachts wakker maken'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers en inlineskaters met grote en kleine dilemma's. Zo leren we ze pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Joy Beune.

Foto : Jumbo-Visma/Robert Prins

Bio
Naam: Joy Beune
Geboortedatum: 28-04-1999
Geboorteplaats: Borne
Ploeg: Team Jumbo-Visma
Opmerkelijk: In haar debuutjaar bij de senioren (2018/2019) plaatste Beune zich direct voor de World Cups en won ze een bronzen medaille op de 1500 meter in Hamar.  
Instagram: @joybeune

Dilemma's
1500 meter of 3000 meter
"Dat is een makkelijke keuze: de 1500 meter. Ik ben toch iets meer van de snelheid dan van de langere afstanden. Die lange afstanden kan ik ook prima rijden, maar ik vind de 1500 meter toch leuker om te rijden. Het wordt natuurlijk ook het koningsnummer genoemd. Je moet hem slim indelen en daar moet je jouw weg in zien te vinden. Dat maakt het ook leuk: een 1500 meter moet je vaak rijden en slim rijden om hem goed te kunnen rijden."

Bocht of rechte stuk
"Ik denk rechte stukken. Qua techniek kunnen de bochten nog een stuk beter en dat gaat op het rechte stuk wel goed. Soms stap ik te veel door de bochten in plaats van schaatsen. Met Jac (Orie, coach, red.) ben ik daarmee bezig, maar het zit ook wel een beetje in mij en het is lastig om zoiets aan te passen. Het is een techniek die je van nature al hebt waardoor het moeilijk is om weer af te leren. En ik ging er hard mee, maar ik wil natuurlijk nog harder."

Hond of kat
"Hond. Ik hou niet van katten, haha. Wij hebben thuis altijd een Amerikaanse bulldog gehad dus ik ben opgegroeid met honden. Ik heb nooit een kat gehad en ik zou niet weten waarom ze niet leuk zouden zijn, maar ik heb wel altijd aanvaringen met katten."

Softijs of waterijs
"Mag het schepijs zijn? Ik zou niet gauw een waterijsje pakken en softijs vind ik wel lekker, maar ik vind schepijs het allerlekkerst. Cookie dough, MonChou, vanille, yoghurt, van alles! Ik heb een zwak voor ijs, daar kun je mij 's nachts voor wakker maken. In de zomer sta ik regelmatig in de rij om een ijsje te halen of ik koop het bij de supermarkt."

Wielrennen of inlineskaten
"Oh, dat is heel makkelijk, ik kies voor wielrennen. Ik ben denk ik te vaak gevallen met inlineskaten waardoor ik het niet meer zo leuk vind. Ik ben ook snel bang om te vallen. Kilometers maken op de fiets ligt mij beter. Wielrennen is natuurlijk een goede training voor jouw uithoudingsvermogen en conditie, maar bijvoorbeeld in de rustperiode vind ik het ook lekker om gewoon even een stukje te fietsen. Ik vind het leuk om samen te fietsen, zeker met het zonnetje erbij."

Wereldrecord of wereldkampioen
"Lastige… Er valt voor beiden wat te zeggen. Wereldkampioen worden is een gave titel, maar die heb je ook maar een jaar. Van een wereldrecord hoop je dat die langer blijft staan en je bent dan de snelste ter wereld." Denkt na. "Doe maar wereldkampioen. Ik wil het allebei even graag, maar je schaatst om wereldkampioen te wórden en dan is een wereldrecord fijn meegenomen. Het is wel een mooi doel om uiteindelijk een wereldrecord te rijden bij de senioren."

Bier of wijn
"Ik ben geen bierdrinker, dan kies ik eerder voor wijn. In de winter drink ik sowieso geen alcohol, maar in de rustperiode of in de zomer bij een barbecue kan het op z’n tijd wel. Mijn voorkeur? Een rode wijn bij het avondeten."

Zonvakantie of wintersport
"Wintersport. Ik ben meer een doener dus op een zonvakantie neem ik ook mijn fiets mee om te trainen. Dan is het eigenlijk geen vakantie meer, haha. Wij gingen vroeger veel skiën, totdat het niet meer ging in combinatie met schaatsen. Vorig jaar ben ik nog wel op wintersport geweest en dit jaar wilden we weer gaan, maar dat ging niet door (vanwege het coronavirus, red.). En vorig jaar na de World Cup-finale in Salt Lake City ben ik ook met een aantal ploeggenoten gaan skiën in Snowbird, dat was heel leuk."

Dit bericht bekijken op Instagram

Top dagje skiën!😍

Een bericht gedeeld door Joy Beune (@joybeune) op

Kampioen worden voor een ander land of vierde als beste prestatie
"De sporter in mij zegt winnen, maar als Nederlander zou ik dan voor de vierde plaats gaan. Wat een moeilijk dilemma zeg, ik kan geen keuze maken. Ik denk toch vierde als beste prestatie voor Nederland. Het is altijd bijzonder om een nationaal pak aan te trekken. Bij de wereldbekerwedstrijden voor junioren was dat zeker een momentje, en nu ook bij de senioren als je weer zo'n kledingpakket krijgt."

Warming-up of cooling-down
"Warming-up. Ik heb altijd wel zin om te gaan trainen dus een warming-up vind ik nooit erg om te doen. Voor wedstrijden is een warming-up wel wat minder leuk, want dan ben ik snel zenuwachtig en die zenuwen zijn heel vervelend, haha. Meestal ga ik op de fiets naar de schaatstrainingen en dan ren ik nog een rondje om de ijsbaan. Beetje rekken en strekken. Na afloop van de training fiets ik rustig uit terug naar huis. Of telt warme chocomelk drinken in het restaurant ook als cooling-down? Tijdens een wedstrijdweekend is een cooling-down wel heel belangrijk, zodat je 's avonds geen zere benen krijgt en je de volgende dag weer fris bent."

Litteken of tatoeage
"Ik heb een litteken op mijn gezicht en dat vind ik wel een minpunt. Het maakt je wel tot wie je bent en ik heb hem ook gekregen door een sportongeluk. Ik ben met de fiets gevallen op mijn gezicht. Maar dan vind ik een tatoeage toch mooier dan een litteken. Ik ben een kleine tatoeage op mijn linker onderarm laten zetten, samen met mijn twee zusjes. Die vind ik heel mooi, er staat one of three. Voorlopig blijft het daar bij, wie weet in de toekomst. Ik ben niet zo erg van de grote plaatjes en vind het wel mooi als het een betekenis heeft."

Heerenveen of Salt Lake City
"Ik kies voor Salt Lake City, omdat het zo speciaal is. Maar ik vind het natuurlijk ook hartstikke fijn om in Heerenveen te schaatsen. Wij mogen in onze handjes knijpen met zo'n ijsstadion. Wat Salt Lake bijzonder maakt? Het is hartstikke gaaf dat je nóg harder gaat dan in Thialf en dat gevoel is heel kicken. Ik ben er nu drie keer geweest. Als er wedstrijden in Salt Lake op het programma staan, wil ik mij daar heel erg graag voor plaatsen. Dan ga ik mijn best doen in Thialf om mij daarvoor te plaatsen, haha."

WK Allround of WK Afstanden
"WK Afstanden, nee toch WK Allround. Ik vind het een hele prestatie als je dat lukt. Je moet vier goede afstanden rijden om die titel te winnen en het blijft spannend tot het einde. Wij trainen er op dat je alle afstanden beheerst, maar ook om afstandskampioen te worden. Dat is het lastige: je moet alle afstanden beheersen, maar ook nog specialiseren. Het allrounden vind ik wel het leukste."

Thuis koken of uit eten
"Ik ga niet vaak uit eten, dat is dan wel een speciale gelegenheid. Maar ik vind koken leuk en dat doe ik ook graag, dus ik kies voor thuis koken. Als je zelf iets lekkers maakt, maakt dat het ook weer speciaal. Ik kijk vaak op Pinterest voor inspiratie. Iets wat er lekker uitziet, ga ik gewoon maken. Het enige wat ik vaker maak, is zoete aardappelfrietjes met een biefstuk en salade en zelfgemaakte kip tandoori."

Concert of festival
"Festival. Op een festival heb je meerdere genres, het is gezellig en je kunt van hot naar her alle tentjes af. Ik ben vorig jaar naar Zwarte Cross geweest en naar Fields of Joy, dat vond ik wel een toepasselijk festival. Ik zou nog graag naar een groot festival willen zoals Lowlands of iets dergelijks."

Meer dilemma's op donderdag lezen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan