Tickets
Shop
Nieuws 04 sep 2019

Testrun Icederby in Thialf uitgesteld

De Icederby van aankomende zaterdag in Thialf gaat niet door en wordt verplaatst, dat maakte de organisatie woensdag bekend. Bij een dergelijk nieuw initiatief staan de gezondheid en veiligheid van de atleten voorop en om dat te kunnen waarborgen is een volwaardige testrun nodig.

Directeur van Icederby Europe, Frank Kolsteeg, geeft aan waar Icederby Europe momenteel staat. "Mede door de goede samenwerking met Thialf hebben wij afgelopen zomer in alle rust een wereldprimeur gecreëerd met elkaar in Heerenveen. Er is voor het eerst daadwerkelijk Icederby gereden op een speciaal geprepareerde 220-meterbaan in Thialf. De reacties na de vele trainingen zijn positief en het enthousiasme wordt steeds groter."

De volgende stap voor Icederby is de organisatie van de Ice1 Netherlands van 20 tot 22 maart 2020. In de aanloop daar naartoe is een goede testrun noodzakelijk om facilitaire en sporttechnische zaken te kunnen testen, maar bovenal de veiligheid van de rijders te kunnen beoordelen. Uiteraard stelt ook de ISU vanuit dat oogpunt een volwaardige testwedstrijd als voorwaarde om toestemming te krijgen voor het event in maart volgend jaar.

"Gezamenlijk zijn we tot de conclusie gekomen dat we voor een realistische test meer tijd nodig hebben om deze goed uit te werken en daarna conclusies te kunnen trekken. We zijn met de ISU inhoudelijk in gesprek over de voorwaarden en met Thialf bespreken we momenteel een nieuwe datum voor de test. We zullen daarover nader berichten", aldus Kolsteeg.

Icederby is een nieuw en mondiaal initiatief in de schaatswereld en gebaseerd op het idee om langebaanschaatsers tegen shorttrackers te laten schaatsen op een tussenliggende afstand van 220 meter. Icederby verloopt in runs met zeven schaatsers voor afstanden van drie, vijf of zeven ronden.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan